18.02.2022 / 20:00 Politika - Od NATO-a do 'trećeg'

Radikalne prijetnje BiH iz Hrvatske i HNS-a uoči zasjedanja u Mostaru

Radikalne prijetnje BiH iz Hrvatske i HNS-a uoči zasjedanja u Mostaru
Foto: Vijesti.ba
Vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održat će se sutra u Mostaru i biće zatvoreno za javnost i medije.

Dan uoči zasjedanja prijetnje potpunom radikalizacijom stanja u BiH, kako od strane predstavnika HNS-a, tako i od izvršne vlasti susjedne Hrvatske.

Predsjedništvo HNS je zatražilo odgađanje općih izbora i predložilo Saboru HNS-a da na vanrednoj sjednici zakazanoj za subotu usvoji zaključak kojim će Centralnu izbornu komisiju BiH proglasiti – neustavnom i nelegitimnom.

U radnom materijalu dalje stoji i zaključak je koji se odnosi na odgađanje izbora. Ipak, najzvučnije zaključak nalazi se pod brojem sedam radnog materijala, a koji praktično znači - Ili Izborni zakon ili treći entitet.

- Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da, ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH,  pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda,  piše u ovom zaključku.

Poruke podrške stigle su iz Hrvatske.

- U Bosni i Hercegovini bolje bi bilo odgoditi izbore nego ih održati po postojećem izbornom zakonu jer se s tim ništa dobro neće dogoditi i zemlja će loše funkcionirati, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenkoviću je stigla kritika od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića porukom - Junak kasno na bojište stiže.

- Strahotu koja se sprema Hrvatima u BiH, a time i Hrvatskoj, ne može spriječiti rukodizač Grlić Radman svojim zastupanjem, kako nam to najavljuju. Plenković osobno mora svojim prijateljima u Bruxellesu dati do znanja da Hrvatska neće podržati ni jedan dokument EU ako isti ne jamči konstitutivna prava Hrvata da sami biraju svoje predstavnike, za takav stav već dugo ima moju podršku, a ukoliko ne postupi tako – smatrat ću ga jedinim krivcem za nebrigu o nacionalnim interesima, piše Milanović.

A Milanović je uputio i nikad direktniju prijetnju BiH. On je komentarisao političku situaciju u regionu i pregovore povodom Izbornog zakona u BiH, kazavši da “ako ne dođe do dogovora, izbori se ne bi trebali održati” te je i zaprijetio.

- Ja kad nekoga primam u obitelj, želim znati tko je to. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska - rekao je Milanović.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra kako HNS mora utvrditi liniju ispod koje niti jedan politički predstavnik hrvatskog naroda ne smije ići.

- Nitko od Hrvata nikada ne smije prihvatiti da će hrvatski narod biti brisan iz članaka 4 i 5 Ustava BiH, samim time nitko nema pravo prihvatit dekonstituiranje Hrvata na način smanjenja ovlasti Doma naroda. To ćemo u subotu jasno potvrditi i to je naš minimum koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH – kazao je Cvitanović.

Na pitanje je li moguće da političke stranke s hrvatskim predznakom bojkotiraju opće izbore ako se ne postigne sporazum o izmjenama izbornog zakonodavstva, Cvitanović je odgovorio kako je još prerano zauzimati takve stavove.

- Naš stav je da trenutno nema uvjeta za raspisivanje izbora i da je postojeći izborni zakon, koji nije implementirao presude, protuustavan i protuzakonit. Smatramo da Središnje izborno povjerenstvo nije tijelo koje bi smjelo uzeti sebi za pravo ulogu Parlamenta BiH i raditi promjene Izbornog zakona i na taj način raspisivati izbore. Ne želim spominjati riječ „bojkot”, želim dati prostor da se dođe do rješenja, da imamo ustavna i zakonita rješenja za održavanje izbora – poručio je predsjednik HDZ-a 1990.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo