-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

01.02.2022 / 11:20 Politika - Ako laže spin, ne laže papir

Ovo je dokument iz Brisela u kojem je SDP potpisao legitimno predstavljanje

Ovo je dokument iz Brisela u kojem je SDP potpisao legitimno predstavljanje
Foto: Vijesti.ba

Nakon što su Vijesti.ba jučer objavile kako je SDP još 2013. godine potpisao legitimno predstavljanje u Briselu, pojedini akteri tog sporazuma pokušali su demantirati ove informacije.

Naime, cijelu priču se pokušalo spinovati tvrdnjom Zlatka Lagumdžije kako je “laž da je Lagumdžija postigao sporazum s Čovićem po kojem bi se FBiH podijelila na dvije izborne jedinice za izbor članova Predsjednistva” i da je “potpisan sporazum u kojem kažu da jedni drugima neće birati predstavnike”. Potpise i te riječi pokažite! - napisao je Lagumdžija na svom Twitter nalogu.

No Vijesti.ba su objavile nešto drugo. U sporazumu iz Brisela kojeg je potpisao i SDP, pod tačkom 5. stoji gotovo istovjetna rečenica onoj iz Mostarskog sporazuma SDA i HDZ-a, koja govori da će se naći “izborne modele koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i "Ostalih“.

Taj sporazumu je potpisao tadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i još šest stranak, a parafirao  i aktuelni lider ove partije Nermin Nikšić u svojstvu premijera FBiH zajedno sa tadašnjim premijerom BiH Vjekoslavom Bevandom i premijerkom RS Željkom Cvijanović.

A kako se tražilo da se pokažu potpisi i riječi iz tog dokumenta, evo ih u nastavku ...

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo