6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

29.01.2022 / 11:21 Tenis - Melbourne

Ashleigh Barty osvajačica Australian Opena

Ashleigh Barty osvajačica Australian Opena
Foto: Vijesti.ba

Australska teniserka Ashleigh Barty osvajačica je prvoj Grand Slam turnira sezone Australian Opena.

Domaća teniserka i najbolja igračica svijeta je u finalu savladala 27. nositeljicu Danielle Collins sa 2:0 u setovima (6:3, 7:6). Za pobjedu joj je bilo potrebno sat i 29 minuta igre.

Krenula je Barty dosta silovito od samog početka susreta, a za prvi set bio joj je dovoljan jedan brejk i to u šestom gemu. Riješila ga je u svoju korist rezultatom 6:3.

U drugom setu Amerikanka Collins se oslobodila pritiska “protivničke” publike i oduzela već na samom početku servis Barty koja se mučila u uvodnim gemovima. U trećem gemu viđena je velika borba. Barty je imala čak dvije lopte za ribrejk, ali je Collins spasila obje i došla do sigurne prednosti od 3:0.


Da se Barty nalazila u velikoj krizi svjedočio je i peti gem u kojem je Australijanka na vlastiti servis napravila mnoštvo grešaka i omogućila Collins da dođe i do drugog brejka u drugom setu.

Ipak, Barty je već u narednom gemu napravila ribrejk i vratila se u igru što je bio nagovještaj za mnogo bolju igru najbolje trniserke današnjice.

Barty je vratila i drugi brejk i sigurnim servisom poravnala rezultat na 5:5. Collins je nakon toga prekinula veliku seriju Barty i osigurala taj brejk.

U taj brejku se ipak, vođena domaćom publikom, bolje snašla Asleigh Barty koja ga je riješila u svoju korist rezultatom 7:2.

Za Barty je ovo bila prva osvojena titula na Australian Openu, a ukupno treća Grand Slam titula u karijeri pošto je prethodno osvajala Wimbledon i Roland Garros.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo