24°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

29.01.2022 / 10:46 BiH - Brojna pitanja

Novi dan pregovora u Neumu: Šta znamo do sada

Novi dan pregovora u Neumu: Šta znamo do sada
Foto: FENA

Drugi je dan službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se vode u Neumu.

Kako Fena prenosi, na dnevnom redu pregovora nalazi se prijedlog Europske unije i SAD-a koji se odnosi na paket mjera s ciljem poboljšanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa u BiH, a rasprava se jučer vodila o opsežnom paketu od 70 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

Od europskih i američkih izaslanika do sada smo čuli optimizam i uvjerenje kako će na ovim, prema mišljenju mnogih, posljednjim pregovorima doći do rješenja koje će biti prihvaćeno i usvojeno u parlamentarnoj proceduri.

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer naglasio je da je atmosfera pozitivna, ali i ozbiljna s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti.

Po njegovim riječima, predstavnici SAD-a i EU ne bi u Neumu trošili bilo čije vrijeme da ne postoji mogućnost rješavanja problema.

S druge strane, bosanskohercegovački političari koji su sudionici pregovora, prema preporukama međunarodnih sudionika, suzdržali su se od komentara u medijima.

Događaj u Neumu zatvoren je za javnost, a informacije se pružaju na kapaljku.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen sa ili bez novog Izbornog zakona.

Iako su međunarodni predstavnici kazali kako su danas na pregovore pozvani članovi Interresorne radne skupine za izmjenu izbornoga zakona, članovi iz Republike Srpske potvrdili su da neće doći.

Branislav Borenović (PDP) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) poručili su da neće nazočiti pregovorima, dok su Sredoje Nović (SNSD) i Snježana Novaković-Bursać (SNSD) kazali kako nisu dobili poziv.

- Unatoč tomu, smatram da stranke iz Federacije BiH trebaju postići dogovor oko pitanja izbora članova Predsjedništva i Doma naroda kako bismo se tek tada mi eventualno uključili u razgovore - kazala je u izjavi za Fenu Novaković-Bursać.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo