4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

29.01.2022 / 09:59 BiH - FHMZ

U Bosni pretežno oblačno i slab snijeg, u Hercegovini vedro

U Bosni pretežno oblačno i slab snijeg, u Hercegovini vedro
Foto: FENA

U Bosni je jutros pretežno oblačno vrijeme. Slab snijeg pada u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini je pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 07.00 sati (°C): Bjelašnica -11; Sanski Most -4; Bihać -3; Sarajevo -2; Banja Luka i Bugojno -1; Livno, Zenica 0; Gradačac i Tuzla 2; Bijeljina i Trebinje 3; Mostar 6; Neum 7°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952hPa, za 8hPa je veći od normalnog i raste.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima lokalno će padati slab snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura koja će poslije podne oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 11°C.

U Sarajevu pretežno oblačno prijepodne. U jutarnjim satima će padati slab snijeg. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 2°C, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.


Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, ponegdje poledica


Raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na dionicama u višim predjelima, pa iz BIHAMK-a vozače pozivaju na oprezniju vožnju.

Izdvajaju putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Kupres-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Bihać-Bosanski Petrovac. Na putnom pravcu Kaonik-Kiseljak-Kobiljača vidljivost je smanjena zbog magle. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a izuzetak su južni krajevi zemlje gdje je kolovoz suh.

Na putevima u zapadnim i jugozapadnim krajevima iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale jake udare vjetra. Zbog niskih temperatura upozoravaju na moguću poledicu. Posebno se izdvajajuo dionice u višim predjelima, mostovi, vijadukti i prilazi tunelima. Skreće se pažnja i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Na svim dionicama savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu. Podsjeća se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23.30 do 04.30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (od 22 do 6 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, objavio je BIHAMK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo