10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

29.01.2022 / 09:32 Svijet - Odgovor Briselu

Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekolicini evropskih čelnika

Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekolicini evropskih čelnika
Foto: Vijesti.ba

Rusija je zabranila ulazak na svoju teritoriju još nekolicini čelnika Evropske unije, saopćila je ruska diplomatija, dodajući da je ta odluka odgovor na “apsurdnu politiku jednostranih restrikcija” Brisela.

- Ruska strana odlučila je proširiti recipročnu listu predstavnika iz članica EU-a i institucija kojima je zabranjen ulazak u Rusiji - objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internet stranici.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije navedeno je da se ova mjera odnosi i na “privatne evropske vojne kompanije koje djeluju širom svijeta”, dajući do znanja da je ona odgovor na evropske sankcije uvedene u decembru protiv ruske paravojne grupe Wagner, prenose agencije, javlja Al Jazeera.

Zapadne zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije optužuju tu grupu da provodi tajne operacije destabilizacije na račun Moskve u zemljama u sukobu kao što su Ukrajina i neke afričke zemlje.

Nota u kojoj rusko ministarstvo vanjskih poslova obavještava EU o ovom koraku upućena je uredu EU-a u Rusiji u skladu s redovitom procedurom.

Evropska unija je izrazila “žaljenje” zbog odluke Rusije da zabrani evropskim čelnicima ulazak na svoju teritoriju, što je nova epizoda u ozbiljnoj diplomatskoj krizi zbog Ukrajine.

- EU žali zbog odluke ruskih vlasti - reagirao je glasnogovornik EU-a u saopćenju.

- Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća i na nju ćemo primjereno odgovoriti - dodao je.

Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji “sveobuhvatnim” i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo