3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

29.01.2022 / 08:28 Obrazovanje - Sarajevo

U OŠ Šip promijenjen skoro cijeli nastavni kadar, roditelji najavljuju bojkot nastave

U OŠ Šip promijenjen skoro cijeli nastavni kadar, roditelji najavljuju bojkot nastave
Foto: Vijesti.ba

Nastava počinje u ponedjeljak, a roditelji još ne znaju imena novih nastavnika i učitelja. "Nema informacija, nema klupa, nema imena razrednika pa neka ne bude ni djece u ponedjeljak", poručuju roditelji....

Vijeće roditelja OŠ Šip uputilo je prije dva dana Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo hitan apel za rješavanje brojnih problema u ovoj školi, uoči početka drugog polugodišta, u ponedjeljak 31. januara.

Naime, roditelji iskazuju veliko nezadovoljstvo prvenstveno zbog veoma izvjesne promjene skoro kompletnog nastavnog kadra nakon konkursne procedure koja je još u toku, ali i brojnih drugih problema.

Prema nezvaničnim informacijama koje imaju, ostaju samo tri prosvjetna radnika koja su radila sa djecom u prvom polugodištu, a bili su primljeni na period od tri mjeseca na osnovu odluke v.d. direktora Damira Ovčine.

Konkurs za prijem nastavnog kadra za ovu školsku godinu nije mogao biti raspisan prije otvaranja škole, koje se desilo 1. novembra 2021., jer škola nije bila upisana u Poreskoj upravi.

"Smatramo da se raspisivanjem konkursa, nakon što su ovi nastavnici prošli tranziciju učenika iz više škola i maestralno uspostavili pozitivnu radnu i socijalnu klimu u razredu, stvorili veoma nepovoljnu i nesigurnu atmosferu među roditeljima i učenicima. Promjena kompletnog nastavnog kadra će veoma negativno uticati na učenike nakon svih promjena koje su do sada prošli. Veliki broj roditelja najavljuje POVRATAK učenika u prvobitno upisane škole ukoliko se ovaj problem ne riješi, dok oni odlučni da djecu zadrže u ovoj školi planiraju iscrpiti sve moguće načine da se ovaj problem riješi u najboljem interesu djece. Zaista se nadamo da nećemo biti prinuđeni da poduzimamo krajnje korake u tom procesu koji bi se ogledali u građanskom neposluhu odnosno u BOJKOT NASTAVE na način da djecu ne šaljemo u školu", poručili su iz Vijeća roditelja OŠ Šip.

Najavljeni su sastanci sa predstavnicima općinske vlasti i MONKS-om narednih dana.

Na kojem mjestu su djeca u ovom sistemu obrazovanja?

Roditelji ističu da je zločin prema djeci promijeniti 12 ili 13 nastavnika od ukupno 15 u toku jedne godine.

Da apsurd sistema bude veći, na konkurs se prijavio nastavni kadar koji je već zaposlen u drugim školama, tako da za primjer učenici OŠ Šip vrlo izvjesno ostaju bez svoje učiteljice zbog druge učiteljice koja već ima posao, gdje se onda ponovo stvara upražnjeno mjesto i razred bez učiteljice u drugoj školi i nastavlja taj začarani krug u kojem najviše ispaštaju djeca.

Pitamo, na koji način će novi nastavni kadar koji je već zaposlen u drugim školama doći na radno mjestu OŠ Šip ukoliko nisu odradili otkazni rok u prethodnoj školi?
Ovakvim postupcima i obrazovnim sistemom bez logike sa brojnim nedostacima ugrožavaju se i učenici drugih škola, a ne samo naše, ističu roditelji.

Nastava počinje u ponedjeljak, a roditelji još ne znaju imena novih nastavnika i učitelja.

"Nema informacija, nema klupa, nema imena razrednika pa neka ne bude ni djece u ponedjeljak", poručuju roditelji koji razmišljaju i o bojkotu nastave ukoliko se situacija ne promijeni.
"Oni su tu zbog djece, a ne djeca zbog njih i čini se da ih se na to treba podsjetiti. Presedani se prave u interesu DJECE", stav je roditelja.

Prekršena brojna pravila

Iz VR OŠ Šip saznaju da su na konkursu prekršena brojna pravila, da je inspekcija primila veliki broj prijava, a da se već pišu odluke za prvorangirane kandidate i da je plan da oni počnu raditi od 1.februara iako nije prošla žalbena procedura.

Roditelji se pitaju, da li će učenici OŠ Šip u drugo polugodište krenuti sa novim kadrom koji će se opet promijeniti već za 8 dana? Ima li kraja?

Brojni problemi

I nije samo problem smjena nastavnog kadra. Sala za sport je neopremljena, a škola nema ni dovoljno školskog namještaja.
Procedura nabavke namještaja za školu je jako spora, a tender za nabavku istog dva puta obaran.

U pandemijsko vrijeme, kada je u Kantonu Sarajevo broj zaraženih jako visok, djeca se vraćaju u klupe, gdje su prinuđeni da sjede i po troje u jednoj, zbog manjka školskog inventara.

Na pitanje Upravi škole oko organizovanja nastave u postojećim uslovima i epidemiološke situacije, dobili smo odgovor "da ćemo raditi s onim što imamo" te da je opcija uvođenje kombinovanog modela, gdje bi se dio nastave realizovao u učionici, a dio online.

Police školske biblioteke su prazne, učenici bez udžbenika budući da su u OŠ Šip stigli u sred polugodišta sa različitim udžbenicima zbog čega je Vijeće roditelja u proteklom periodu pokrenulo akciju prikupljanja knjiga i udžbenika iz škola sa područja Općine Centar i susjednih općina.

Da li je škola bila spremna za otvaranje i čija je odgovornost?

Konkurs za prijem nastavnog kadra za ovu školsku godinu nije mogao biti raspisan prije otvaranja škole, koje se desilo 1. novembra 2021., jer škola nije bila upisana u Poreskoj upravi.
Stav ovog Vijeća, koje zastupa mišljenje većine roditelja učenika ove škole, je da su mnogi koraci učinjeni pogrešno. Podsjećaju, škola je otvorena na sredini polugodišta što nosi brojne probleme, bez adekvatne opremljenosti škole namještajem i neophodnim sredstvima za rad nastavnika, nastavni kadar koji je tada primljen odlukom v.d. direktora nema mogućnost da ostane raditi u školi do kraja školske godine.

Roditelji ističu da je jako loše po djecu nakon prelaska u novu školu da mijenjaju nastavnike svako polugodište. Kvalitet strašno pada i djeca imaju loše rezultate, ističu oni.

Neki učenici prvog razreda su prebacivanjem u OŠ Šip dobili treću učiteljicu, a sada u drugom polugodištu izvjesno je da im dolazi četvrta.

"Smatramo se izigranim činjenicom da niko nije vodio računa o djeci prilikom otvaranja škole. Obzirom da nastava počinje u ponedjeljak, tražili smo hitnu reakciju MONKS-a kako bismo izbjegli neugodne situacije kako za djecu tako i za sve uključene u ovaj problem, ali i odlučili da o ovom problemu putem medija obavijestimo širu javnost", stoji u saopćenju Vijeća roditelja OŠ Šip.

Dugoočekivano otvaranje škole u sjeni brojnih problema

Kada su se 1. novembra 2021. godine svečano otvorila vrata novoizgrađene OŠ Šip u istoimenom sarajevskom naselju, graja i osmijesi njenih prvih učenika odjekivali su hodnicima. Bio je to veliki događaj na koji su mještani ovog naselja čekali godinama.

144 učenika su završila polugodište u OŠ Šip i konačno nisu morali putovati do udaljenih škola svoje ili susjedne općine. Organizovanje nastave u takvim uslovima, kada je školska godina uveliko počela, konkursne procedure u velikom broju škola već završene, bilo je veliki izazov na koji je menadžment škole uspješno odgovorio. Na jednom mjestu našao se veliki broj mladih, vrijednih, energičnih, entuzijastičnih prosvjetnih radnika koji su svoj posao protekla dva mjeseca obavljali na najprofesionalniji način, poručuju iz VR OŠ Šip.

- Svojim pedagoškim pristupom djeci su olakšali veoma težak tranzicijski period, uskladili svoje planove i prilagodili djeci obzirom da dolaze iz više različitih škola, stvorili pozitivnu radnu i socijalnu klimu u razredima. Stoga je Vijeće roditelja OŠ Šip uputilo molbu Ministarstvu obrazovanja KS da se postojeći nastavni kadar zadrži do kraja tekuće školske godine svjesni svih pravilnika, zakona i drugih akata koji se odnose na zapošljavanje u javnim ustanovama, ali u isto vrijeme i pedagoških i psiholoških načela da je djeci u osnovnoj školi potreban kontinuitet, odnosno postojanost stalnih pozitivnih uzora, koje su oni već našli u svojim učiteljima i nastavnicima. Vanredno zaposlenje izvrsnog mladog kadra je predviđeno samo do kraja prvog polugodiša, a smatramo da je u startu trebalo definisati duži period. Ali, naknadno roditelji saznaju da konkurs za ovu školsku godinu nije mogao biti raspisan prije otvaranja škole, jer ustanova nije bila upisana u Poreskoj upravi.

"Tražili smo malo sigurnosti u ovim veoma teškim uslovima rada i razuman način da se nastavno osoblje zadrži do kraja školske godine. Nismo ga dobili", ističu razočarani roditelji.

Novi konkurs za prijem uposlenika će biti PONOVO u maju, saopćili su iz Vijeća roditelja OŠ Šip.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo