13°C
Mostar 21°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

29.01.2022 / 08:19 Ličnost dana - Ličnost dana

ADNAN SMAILBEGOVIĆ - GLAS POSLODAVACA

ADNAN SMAILBEGOVIĆ - GLAS POSLODAVACA
Foto: Vijesti.ba

Udruženje poslodavaca FBiH jasno je i argumentima no diglo glas protiv ponude Elektroprivrede BiH (EPBiH) koja je kroz dvomjesečne ugovore poslodavcima ponudila cijene električne energije za pet puta veće od prošlogodišnje.

Iako je iz tog javnog preduzeća od kojeg poslodavci crpe električnu energiju danas obrazloženo da će ponude stizati poslodavcima u vezi sa cijenom električne energije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji i njegovom dopunom i u skladu s Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju cijena električne energije, poslodavci tvrde da su njima već ponuđeni dvomjesečni ugovori.

Kako je rečeno na sastanku koji je okupio veliki broj poslodavaca u Federaciji BiH, u toku je pravno nasilje Elektroprivrede u okviru kojeg će, tvrde poslodavci, oni izvući dodatni novac od poslodavaca zbog čega su pozvali i Federalnu vladu da na to reagira.

Jedan od poslodavca kaže da je do sada plaćao mjesečnu cijenu električne energije najviše 70.000 KM, a da će po novom prijedlogu EPBiH to biti 250.000 KM što će ga prisiliti da zatvori svoj biznis.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je novinarima da je za njih ponašanje Elektroprivrede neprihvatljivo, nazivajući to pravnim nasiljem.

- Federalna vlada treba dovesti ovu stvar do kraja ili će se dogoditi situacija da će poslodavci biti primorani da zatvaraju pogone i otpuštaju radnike - istaknuo je Smailbegović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo