29.01.2022 / 08:13 BiH - Centar za mir

Tri godine od smrti: Sjećanje na profesora Zdravka Grebu

Tri godine od smrti: Sjećanje na profesora Zdravka Grebu
Foto: Vijesti.ba

Na današnji dan prije tri godine preminuo je ugledni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zdravko Grebo.

Grebo je bio profesor emeritus, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu predavao je više od 40 godina.

Iz mostarskog Centra za mir povodom godišnjice Grebine smrti je saopšteno:

- Prije tri godine napustio nas je ugledni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, naš 'Mimar mira' i iskreni prijatelj Zdravko Grebo.  Bio je briljantan pravni stručnjak visokog kalibra, prepoznatljiv i utjecajan intelektualac širokih pogleda i rezona koji su neporecivo korespondirali sa općeprihvaćenim, ljudskim i civilizacijskim pogledima i standardima življenja.  Zbog toga je bio iskreno omiljen ne samo na sarajevskom Univerzitetu, gdje je predavao duže od 40 godina, nego i u svom Mostaru, a jednako snažno i dobrodošlo, raširenih ruku, i u širokom regionalnom i evropskom društvu uglednih pojedinaca koji su svojim jasnim, nepokolebljivim i čvrstim stavom i angažmanom bili ubjedljivi bajraktari i predvodnici jasne, čiste i zdrave proevropske misli i djelovanja.

Pamtićemo ga i po njegovoj nepokolebljivoj borbi i doprinosu ozdravljenju Grada Mostara kojeg je volio neizmjerno.

Profesor Zdravko Grebo dobitnik je, između ostalih, nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije (1994.godine). Iste godine dobitnik je Ruzveltove medalje, a godinu ranije odlikovan je ordenom Francuske legije časti. Dobio je i brojna druga domaća i međunarodna priznanja, ali je bio posebno obradovan i dirnut priznanjem Mimar Mira, koje mu je, u ljeto 2015.godine, na posebnoj svečanosti pod nazivom „Mostar ne zaboravlja prijatelje“, u ambijentu kraj Starog mosta, dodijelio Centar za multietničku saradnju Mostara.

Dirnut i obradovan, priznanje je primio iz ruku direktora Centra za mir i nekadašnjeg gradonačelnika Mostara, Safeta Oručevića i novinara Alije Behrama, rekavši doslovce sljedeće:

“Nagrada “Mimar mira“ znači mi puno. Dobio sam ja puno nagrada, i svjetskih i evropskih, dobio sam i 6. aprilsku nagradu Grada Sarajeva, ali je ovo prvo priznanje mog rodnog grada, Mostara. Nije važno šta i koliko sam ja uradio za svoj Grad, i da li sam uopšte nešto važno uradio. Ali, vjerujte mi, gdje god da sam bio, ja jesam – Mostarac! I zato mi je od svih tih brojnih nagrada koje sam do sada dobio, bez patetike i ulagivanja, ovo uistinu jeste najznačajnija nagrada koju sam dobio...“ 

Naša je trajna obaveza da zauvijek sačuvamo sjećanje na njegov dragi i plemeniti lik.

Grebo je bio osnivač gradskog radija ZID, te osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za bivšu Jugoslaviju, direktor Pravnog centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije”, osnivač Open Society Fund BiH.

Grebo je rođen 30. jula 1947. godine u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a doktorirao je 1976. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu predavao je od 1972. godine, na kojem je postao profesor 1991.

Dobitnik je nagrade Evropskog kluba “Za mir i protiv rasizma i ksenofobije“, zatim Ruzveltove medalje i Francuske legije časti 2003. godine, mostarske nagrade Centra za mir "Mimar mira" 2015.godine.

Autor je i četiri knjige i nekoliko stotina članaka.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo