10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

28.01.2022 / 19:56 Fudbal - Dug skoro 7 miliona KM

FK Željezničar: Neizmirene obaveze dovode nas u poziciju suspenzije u Premijer ligi

FK Željezničar: Neizmirene obaveze dovode nas u poziciju suspenzije u Premijer ligi

Fudbalski klub Željezničar već dugo se nalazi u velikoj krizi kojoj se ne nazire kraj, a dugovanja su sve veća i veća.

Koliko je situacija na Grbavici teška svjedoči i večerašnje saopštenje kluba, koji otvoreno traži pomoć prijatelja i navijača, a otkriva i da je dug dosegao cifru od gotovo sedam miliona KM.

Klubu čak prijeti i suspenzija u Premijer ligi BiH…

Saopštenje prenosimo u cjelosti bez izmjena:

“FK Željezničar proživljava jednu od najvećih kriza u svom postojanju. Iako su svi upoznati sa teškom finansijskom situacijom, rukovodstvo Kluba u ispunjenju moralne obaveze prema armiji navijača i zadovoljenju transparentnosti kao strateškom opredjeljenju svog djelovanja, koristi priliku da javnost obavijesti o stvarnim prilikama u kojima se Klub našao i uzrocima koji su doveli do istog, te navijačima i prijateljima uputi poziv za saradnju.

Naši navijači primjer su jedinstva i snage koja nam je potrebna u i oko Kluba u ovim presudnim trenucima. Povratkom igrača i šefa stručnog štaba koji su ponikli u ovom Klubu i koje volimo zvati „Željinom djecom“, kao i onih koji su i pored svih neisplaćenih primanja odlučili ostati u našoj porodici, Klub je u sportskom segmentu dobio vojnike koji su spremni izaći na zeleni teren i boriti se za Željinu čast.

Takve vojnike očekujemo i u drugim važnim segmentima funkcionisanja Kluba.

U proteklom periodu, od septembra 2021. godine, svi organi Kluba intenzivno su radili na dubinskoj analizi poslovanja. Analiza je rađena s namjerom stvaranja preduslova za potencijalna strateška partnerstva, ali prevashodno s motivom uočavanja onih segmenata poslovanja i rukovođenja Kluba koji su negativno uticali na trenutno alarmantno loše finansijsko stanje. Sve kako bi Klub ispravnim pristupom mogao otkloniti daljnje negativne posljedice i izbjeći najgori scenarij.

Brojne opstrukcije i pritisci

Svakim danom suočeni smo s novim refleksijama lošeg vođenja Kluba, poput blokade računa, inspekcijskih pregleda poslovanja, novih opomena, tužbenih zahtjeva i sl. koji u posljednje vrijeme poprimaju oblike neobjašnjive “invazije“ pritisaka na minimum uslova za funkcionisanje Kluba. Sve što se dešava oko Kluba daje nam za pravo da izrazimo sumnju da postoje grupe kojima je jedini cilj imovina FK Željezničar.

Akumulacijom učestalih zahtjeva za izmirenje svih dužničkih obaveza, odmah ili sa kratkim rokovima, Klub se dovodi u situaciju da ne može izmiriti obaveze koje su se trenutno nametnule kao prioritetne:

dugovi prema Poreskoj upravi, od kojih zavisi osnova za bilo kakvo poslovanje
(neblokirani računi);
neizmirene obaveze Kluba prema igračima.
Sa jednom neizmirenom obavezom, imovina FK Željezničar ulazi u proces prinudne naplate, među kojima i obezbjeđenje naplate u vidu zakonskih hipoteka. Na ovaj način, oni koji već odavno imaju apetite prema imovini FK Željezničar dolaze u poziciju da se nametnu kao prvi “kupci“.

Neizmirene obaveze prema igračima u definisanim rokovima, dovode nas u poziciju suspenzije za daljnje takmičenje u Premijer ligi BiH.

Upravo u vrijeme obezbjeđivanja novčanih sredstava za ove prioritetne obaveze, dolaze nove blokade i novi zahtjevi za ispunjenje dužničkih obaveza.

Radi pregleda trenutnog finansijskog stanja, a sa presjekom na 31.12.2021. prilažemo tabelu dugovanja FK Željezničar:

FK Željezničar ima potencijalne (nepravosnažne) obaveze prema Poreznoj upravi FBiH, dobavljačima i drugim licima. Iznos se procjenjuje na cca. 3.000.000 KM.

Poslovni prostori na tribini sjever se nalaze pod hipotekom za kredit kod komercijalne banke.

Kantonalni porezni ured Sarajevo zahtjeva od Općinskog suda Sarajevo uknjiženje cjelokupne imovine FK Željezničar na ime duga Kluba prema Poreznoj upravi FBiH. Klub je uložio žalbu na rješenje Suda i odložio izvršenje istog.

Za normalno funkcionisanje Kluba potrebno je na mjesečnom nivou obezbijediti iznos od cca. 300.000 KM.

Pokretanje postupaka

Da bi se shvatili razlozi zbog kojih se Klub danas nalazi u opisanoj situaciji, javno objavljujemo presjek stanja finansijskog poslovanja Kluba kroz period od 6 godina.

Dubinska analiza poslovanja, ukazala je da su periodi lošeg poslovanja Kluba uzrokovani zaključivanjem ugovora koji su štetni po Klub, neracionalnih ugovornih odnosa, preuzimanjem kreditnih i drugih obaveza bez prethodno jasnih i konsolidovanih finansijskih planova, kršenjem podzakonskih akata Kluba i slično.

Naše je pravo, ali i obaveza prema Klubu te armiji naših navijača, da u skladu sa uočenim nepravilnostima, iskoristimo sve kapacitete u pokretanju postupaka protiv odgovornih, te istovremeno regresnim zahtjevima od istih tražiti nadoknadu prouzrokovane štete. O svakom pokrenutom postupku, naši navijači bit će u potpunosti blagovremeno obaviješteni.

Slijedom navedenog, FK Željezničar će podnijeti i krivičnu prijavu nadležnim organima u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojima određene “interesne grupe“ korištenjem finansijske moći, trgovinama uticaja i na druge nezakonite načine pripremaju teren za konačno preuzimanje imovine Kluba.

Pregovori sa strateškim partnerom

Rukovodstvo FK Željezničar još jednom potvrđuje da su u toku pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima. Ovom prilikom, naglašavamo da se pregovori vode u skladu sa prijedlogom modela koji u potpunosti štiti interese Kluba i isključivo sa partnerima koji mogu prihvatiti navedeni model, a koji će razmatrati Skupština Kluba.

Međutim, Klub do eventualne konkretizacije saradnje mora obezbijediti sredstva za redovno poslovanje.

Pozivamo sve navijače i prijatelje FK Željezničar, da kao istinski vojnici voljenog Kluba, pruže podršku u trenutnom procesu izlaska iz krize.

Kao prvi korak učlani se ili obnovi svoju članarinu.

Također, posebno pozivamo sve one koji svojim iskustvom i znanjem mogu dati doprinos svakodnevnom funkcionisanju Kluba da nas kontaktiraju kako bismo ih uključili u ove bitne procese.

Za slavnu prošlost, kroz tešku sadašnjost, za bolje sutra, nek’ ne fali volje za ljubav što se Željezničar zove”, piše u saopštenju FK Željezničar.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo