7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

28.01.2022 / 16:48 BiH - Općinski sud u Sarajevu

Potvrđena optužnica zbog podmićivanja i utjecaja na birače uoći izbora 2018. godine

Potvrđena optužnica zbog podmićivanja i utjecaja na birače uoći izbora 2018. godine
Foto: Ilustracija

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Harisa Spahića i Armina Omeragića zbog krivičnog djela - povreda slobode odlučivanja birača, dok je Spahić optužen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu.

 

Optuženi se terete da su od početkom oktobra 2018. godine, tačnije, uoči izbora za skupštine kantona u Federaciji BiH ostvarili kontakt s biračima i dali im instrukciju da na glasačkom listiću za Skupštinu Kantona Sarajevo zaokruže imena dva kandidata jedne od političkih stranaka.

Prema tužbenim navodima, optuženi su određenom broju birača obećali da, ukoliko glasaju i reklamne vizit kartice fotografišu zajedno s glasačkim listićem na kojem su prethodno zaokružili imena a potom i fotografije dostave kao dokaz da su glasali po datoj instrukciji, da će im predati novčanu naknadnu u iznosu od 20 do 50 KM.

Tako je, kako se nadalje navodi, njih 11 koji su glasali za spomenute kandidate dobilo novac, dok njih deset nije dobilo obećanu naknadu.

Optužnica Spahića i Omeragića tereti da su kao saizvršioci, podmićivanjem, utjecali na birače u FBiH da na izborima za institucije Federacije glasaju za pojedine kandidate.

Također, prilikom pretresa automobila optuženog Spahića pronađeno je i oduzeto vatreno oružje sa okvirom u kojem su bila tri metka, navode iz Tužilaštva KS.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo