-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

28.01.2022 / 10:14 BiH - "Crvena zona"

Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu
Foto: Arhiv
Prema jutrošnjim podacima stranice IQ AirVisual indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 197, što ga je svrstalo na neslavno drugo mjesto na listi najzagađenijih gradova svijeta u datom trenutku, prenosi N1.

Posljednje mjerenje bilo je jutros u 8:00 sati, a prvi na listi najzagađenijih gradova je Krasnoyarsk u Rusiji s indeksom kvalitete zraka od 800 i riječ je o opasnom zraku.

Iza njega je odmah Sarajevo sa indeksom kvalitete zraka 197 i prema ovim podacima glavni grad Bosne i Hercegovine se nalazi u “crvenoj zoni” što znači da se zrak procjenjuje kao nezdrav (indeks kvalitete od 151-200).



Zagađenje je prisutno i u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji pa je tako Zagreb na četvrtom mjestu, a odmah iza njega je Beograd.

Kada je riječ o zaštiti zdravlja i preporukama stanovništvu uslijed zagađenja zdravstveni srtručnjaci naglašavaju da je za sve kategorije preporučljivo da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi.

Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale ostati u zatvorenom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo