6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

26.01.2022 / 20:56 Fudbal - Gianni Infantino

Šokantna izjava predsjednika FIFA-e u vezi SP svake dvije godine

Šokantna izjava predsjednika FIFA-e u vezi SP svake dvije godine
Gianni Infantino / Vijesti.ba
Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino, najglasniji je u zalaganju za ideju da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine.

Švicarac smatra da bi takav sistem igranja svake dvije godine učiniti da prestanu migracije iz Afrike i s Bliskog istoka prema Europi te da će time doći do smanjenja broja migranata koji se utope u Mediteranu pro pokušaju prelaska.

“Nije ovo samo pitanje toga želimo li imati Svjetska prvenstva svake dvije godine. Ako mislimo na ostatak svijeta i veći dio Europe, onda moramo misliti i o tome što im nogomet donosi. Nogomet je pitanje šanse, nade, reprezentacija kojima se ljudi ponose… Ne možemo reći ostatku planeta: ‘Dajte nam svoj novac, a gledajte nas na TV-u.’ Moramo ih uključiti”, rekao je Infantino pa dodao:

“Moramo pronaći način da uključimo ostatak svijeta, da damo nadu Afrikancima, da ne moraju prelaziti Mediteran u želji da pronađu bolji život, a zapravo se masovno utapaju u moru. Moramo im dati priliku, dati im dostojanstvo. Ne samilošću, nego davanjem mogućnosti ostatku planeta da sudjeluje.”


(Vijesti.ba)

Izdvajamo