15°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

26.01.2022 / 13:19 Ekonomija - Konferencija u Sarajevu

ESG standardi bi mogli biti nova šansa za bh. privredu

ESG standardi bi mogli biti nova šansa za bh. privredu
Foto: FENA

Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) mogli bi predstavljati novu šansa za bh. kompanije i cijelokupnu privredu. 

To je istaknuto na konferenciji "Okolišni, društveni i standardi korporativnog upravljanja (ESG) i zapadni Balkan - Prema održivom poslovanju" koju su danas u Sarajevu organizovali AIRE Centar, Vijeće stranih investitora u BiH i Sustineri Partners.

Skup je otvorio ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field istakavši da njegova zemlja podržava inicijative koje zagovaraju odgovorno korporativno upravljanje, te zaštitu okoliša i ljudskih prava.

- Novi ESG standardi nisu samo temelj za razvoj u Bosni i Hercegovini, oni su ujedno i nova šansa za domaće privrednike na globalnom tržištu. Nova pravila će obavezati velike korporacije na više odgovornosti u izboru partnera u trećim zemljama. Tu je šansa i prilika za bh. kompanije i cijelokupnu privredu - poručio je Field. 

Programska direktorica AIRE Centra za zapadni Balkan Biljana Braithwaite navela je da za njih tema današnje konferencije predstavlja dugoočekivani iskorak jer se govori o odgovornosti poslovnog sektora i doprinosu koji on može dati unaprjeđenju vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Konferencija je okupila predstavnike kompanija s iskustvom u vođenju i praćenju ESG standarda u svom poslovanju na zapadnom Balkanu, predstavnike ključnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, te brojne međunarodne stručnjake za ESG standarde u Evropi.

Osim učesnika u sali, skup je pratilo i oko 200 učesnika putem online platformi.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo