15°C
Mostar 26°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.01.2022 / 12:19 Politika - Osnovni preduvjet

Izetbegović odgovorio Čubriloviću: Stavite zaključke van snage

Izetbegović odgovorio Čubriloviću: Stavite zaključke van snage

Odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduvjeti za poboljšanje situacije u BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću na njegov poziv da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

-Zahvaljujem se na Vašem pozivu da se obratim na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na temu političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, ja sam član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i na tom tijelu smo već diskutovali o navedenoj temi i uvjeren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro. „Iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu" stvar je državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama, navodi Izetbegović u svom pismu Čubriloviću.

Dodaje da Stranku demokratske akcije u NSRS-u predstavlja „niz veoma iskusnih i sposobnih poslanika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS“.

-Svi mi u SDA želimo što skoriji izlazak iz krize, i vidimo ga u jednostavnoj formuli. Sve što je potrebno jeste da niko ne dovodi u pitanje neupitne vrijednosti i kategorije - Ustav Bosne i Hercegovine, presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i nezaobilaznu poziciju Visokog predstavnika, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te da ne diskriminiramo jedni druge na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Stoga Vam predlažem da već na narednoj sjednici kao prvi korak u ovom smjeru stavite van snage neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, te zaključke kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Upravo su odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduvjeti za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, zaključuje Bakir Izetbegović u pismu Nedeljku Čubriloviću.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo