7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

26.01.2022 / 10:45 Politika - Sastanak u Sarajevu

Eichorst: Važno je da političari nađu kompromis

Eichorst: Važno je da političari nađu kompromis
Foto: FENA

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima...

...Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH o pitanjima blokade institucije i izmjena Izbornog zakona.

Međunarodni posrednici u pregovorima o ovim pitanjima i danas su nakon sastanka kazali da podržavaju jedinstvenu, mirnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, jedna država, jedan teritorij, jedan narod, kazala je Eichorst.

- Parlamentarna skupština BiH je dom demokratije, to je mjesto na kojem se raspravlja o najvažnijim pitanjima građana i gdje je jedino moguće postići napredak i naći rješenja. Stoga je trenutna politička kriza neprihvatljiva za građane BiH i trebala bi biti i za članove bh. parlamenta jer je također neprihvatljiva i za Evropsku uniji i naše partnere - naglasila je Eichorst.

Blokiranje efektivnog rada Parlamentarne skupštine BiH i drugih državnih institucija znači blokadu demokratije, jasno je kazala Eichorst. Stoga je naglasila da EU i sve njene članice pozivaju na trenutnu deblokadu rada institucija BiH te bezuvjetan povratak koji će omogućiti punu njihovu funkcnionalnost.

Vjeruju da je dogovor svih političkih subjekata oko ustavnih i izbornih promjena unutar BiH od izuzetne važnosti, ali do te saglasnosti još uvijek se nije došlo iako su međunarodni posrednici, kaže, tu da bi omogućili platformu za razgovore i pružili svoju podršku.

- Važno je ukloniti sve diskriminatorne odredbe koje su sadržane u Izbornom zakonu i odredbi koje će unaprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz njihovo usklađivanje sa svim standardima i evropskim i međunarodnim - dodala je Eichorst.

Povjerenje u izborni proces i državne institucije je potkopan veoma ozbiljnim optužbama za prevare, a građani BiH žele učestvovati u izborima kojima mogu vjerovati, a oni vjeruju da će se izbori održati ove godine.

Napomenula je da bi se time napravio značajan iskorak na evropskom putu i približavanju BiH Evropskoj uniji što je i poruka koju su međunarodni posrednici i prenijeli članovima Zajedničkog kolegija da se okupe i zajednički rade.

- Govorimo o kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanja diskriminacije kroz zakonodavstvo, osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa te unaprijediti funakcionalnost institucija. Vrijeme nije na našoj strani i od iznimne je važnosti da dođemo do kompromisa - zaključila je direktorica pri Evropskoj službi vanjskih poslova Angelina Eichorst.

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

Tokom posjete planirano je da se međunarodni dužnosti još sastanu sa članovima Interresorne radne grupe, predstavnicima civilnog društva, kao i s liderima političkih stranaka u BiH, a pregovori bi trebali nakon današnjih u Sarajevu biti nastavljeni u Neumu u narednim danima.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo