1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

26.01.2022 / 10:38 Politika - Nakon sastanka

Čović: Stavljeno nam je na znanje da dogovor treba biti naš

Čović: Stavljeno nam je na znanje da dogovor treba biti naš

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i dopresjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović kazao je nakon sastanka Kolegija oba doma PSBiH s izaslanicima Evropske unije i SAD-a, Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom,....

 ....da je dogovor o izbornom zakonodavstvu imperativ za rješenje mnogih pitanja u BiH, posebno u potencijalnoj izbornoj godini.

Čović je kazao da su kao članovi Kolegija informirali goste o problemima, a to su nefunkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, te da su posebno govorili o tome šta treba riješiti vezano za njihov dolazak na sastanke u Sarajevu i Neumu, kako bi se konačno dogovorili i realizirali sporazum iz Mostara koji se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, ali i presuda Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu koje treba implementirati.

- Trebamo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali uz to sve i napraviti ograničenu izmjenu Ustava. Također je potrebno osigurati integritet izbornog procesa, kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi u tom procesu - istakao je Čović.

Dodao je da je potrebo osigurati i funkcioniranje Federacije BiH.

Izrazio je nadu da partneri u tim razgovorima imaju dovoljno uvjerenja da sve mogu zajednički dogovoriti, jer im je jasno stavljeno do znanja da to moraju napraviti oni sami. 

- To je jedan od prioriteta na našem euro-atlanskom putu, odavno smo prestali pričati o tome, ali siguran sam da, ako bi napravili dogovor oko izmjena Izbornog zakona, uveliko bi se relaksirala i politička kriza - zaključio je Čović.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo