14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

26.01.2022 / 08:04 Regija - Milanovićeva izjava

Politico: Usred ukrajinske krize iznenađenje iz Hrvatske

Politico: Usred ukrajinske krize iznenađenje iz Hrvatske
Foto: Arhiv

Na izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o ukrajinskoj krizi, o čemu je govorio u utorak i koje su izazvale burne reakcije u političkim krugovima, osvrnuo se i utjecajni politički news portal Politico.

U jeku ukrajinske krize, navodi Politico, dolazi i jedan iznenađujući vojni manevar - hrvatska operacija sijanja konfuzije.

Predsjednik Milanović, kako se navodi, u utorak je dospio na naslovnice kada je izjavio da će zemlja povući svoje trupe iz NATO snaga u istočnoj Europi, ukoliko dođe do eskalacije napetosti s Rusijom oko Ukrajine.

No, Milanoviću, bivšem čelniku socijaldemokrata u Hrvatskoj, nakon toga je oponirao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman iz Vlade desnog centra, navodi portal.

Ubrzo se pokazalo, piše Politico, da su se hrvatske snage u Poljskoj ionako već vratile kući početkom ovog tjedna s obzirom na završetak rutinskog razmještaja snaga, kako je i dokumentirano na internetskoj stranici hrvatskog Ministarstva obrane.

Borbena skupina NATO-a u Poljskoj prije nekoliko je dana na Twitteru objavila da će "uskoro" dočekati novi hrvatski kontingent. No, Politico zatim citira Jutarnji list, koji je u utorak izvijestio da Hrvatska nije trebala poslati novu postrojbu ove godine, tako da neće postojati snage za povlačenje ako dođe do ruske invazije na Ukrajinu u idućim tjednima ili mjesecima.

Politico: Napet odnos Milanovića i Vlade

Milanović, kako se ističe, ima napet odnos s vladom desnog centra premijera Andreja Plenkovića te se više puta sukobljavao s njezinim članovima.

Milanovićevi komentari također su izazvali pomutnju jer, iako je predsjednik države ujedno i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, raspoređivanjem snaga unutar NATO-a bavi se Ministarstvo obrane, uz odobrenje Hrvatskog sabora, tumači Politico.

Pozivajući se na napise u hrvatskim medijima, Politico navodi da je Milanović prilikom posjeta jednoj tvornici slatkiša (Krašu, op.a.) izjavio da se neće uključivati u krizu između Rusije i Ukrajine.

"Hrvatska neće slati vojnike u slučaju eskalacije. Naprotiv, opozvat će sve postrojbe, do posljednjeg hrvatskog vojnika", prenosi portal Milanovićeve riječi.

"Sve se to događa u predsoblju Rusije", rekao je Milanović. "Mora se postići dogovor koji će uzeti u obzir sigurnosne interese Rusije", dodao je.

Također je izjavio, ističe Politico, kako postoje i drugi načini da se Ukrajina očuva u "cjelini ili 99 posto teritorija" i "da joj se ekonomski pomogne".

No, hrvatski šef diplomacije Grlić Radman, kako se navodi, rekao je da Milanovićevi komentari nemaju veze sa stavom Vlade. On je novinaru njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga Michaelu Martensu, kako prenose, rekao da "predsjednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje. Mi jesmo i ostat ćemo vjerna članica NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima".

Grlić Radman: Pokazivat ćemo solidarnost s NATO-om i EU

"U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to činiti u EU-u i NATO-u", dodao je Grlić Radman, kako prenosi Politico.

Podsjetimo, premijer Plenković nakon Milanovićevog istupa, komentirao je i odgovorio na njegove izjave, rekavši kako mu se činilo da je to rekao ruski dužnosnik.

"Koliko sam uspio vidjeti, u tom nekom napadu šećera, možda su mu dali neke bombone u Krašu, što je on tu sve izgovorio, mislio sam da je ruski dužnosnik. Ne znam na koje on to vojnike misli. Hrvatskih vojnika u Ukrajini nema. Kontingent hrvatskih vojnika koji je bio u Poljskoj se vratio. Nestvarne izjave, ako je istinito da je rekao da je Ukrajina korumpirana, ja se ispričavam Ukrajini, koju poštujemo i koju ima okupirana područja. Ta izjava nema nikakve veze s politikom Vlade RH", rekao je Plenković.

Odgovorio je i na pitanje o eventualnoj hrvatskoj ulozi u Ukrajini u slučaju da ne dođe do deeskalacije krize.

"Odakle sve te teze? Tko je to u NATO-u rekao da se ide gasiti požar u Ukrajini? Gdje to piše? Politika Hrvatske je deeskalacija napetosti i sprečavanje sukoba. Podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i doprinos iskustvom iz mirne reintegracije da se riješi pitanje reintegracije okupiranog područja Ukrajine. Kao što znate, Hrvatska je potpisala deklaraciju o potpori Ukrajini. Želimo im pomoći svojim iskustvom. Ukrajina je primila 17 milijardi eura potpore, a najavljena i nova potpora od više od milijarde eura. Svatko tko želi dati potporu ovoj politici je dobrodošao", izjavio je hrvatski premijer.





(Jutarnji)

Izdvajamo