15°C
Mostar 25°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

25.01.2022 / 23:27 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić: Navodi Borrella o genocidu konstatacija, nisu upućeni direktno Srbiji

Brnabić: Navodi Borrella o genocidu konstatacija, nisu upućeni direktno Srbiji
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla, povodom izjave visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida, da ne pronalazi Srbiju u tome, kao i da nije čula da je ta izjava upućena direktno Srbiji.

Na pitanje da li je direktno o tome na sastancima razgovarala sa Borrellom i kakav je bio njen odgovor na tu konstataciju, Brnabić je kazala da na sastancima o tome nisu razgovarali.

"Ali ja to zaista nisam čula kao nešto što je upućeno Srbiji, čula sam kao generalnu konstataciju, dio evropskih vrijednosti, nešto što je važno za čitav naš region i čitav Zapadni Balkan. Svakako nisam čula da je upućeno direktno Srbiji i ne pronalazim Srbiju u tome", rekla je Brnabić novinarima u Briselu.

Borrell je poručio danas da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Borrell je to izjavio na konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, navodeći da u Evropi nema mjesta za one koji javno poriču genocid i podrivaju integritet zemalja u susjedstvu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo