10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.01.2022 / 21:14 Regija - Premijer Hrvatske

Plenković o Milanoviću: Kao da govori ruski dužnosnik

Plenković o Milanoviću: Kao da govori ruski dužnosnik
Foto: Vijesti.ba

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Premijer je novinarima također rekao kako su na sjednici stranačkih tijela večeras razgovarali o povećanju cijena struje i plina koje još nisu pogodila kućanstva u Hrvatskoj. Najavio je da će ići u tri smjera, a prvi će povećati naknadu za socijalno ugrožene obitelji.

Namjera je, kazao je da se prvo proširi opseg primjene vaučera za struju i plin i da se poveća iznos naknade tako da svi koji su u nezavidnoj situaciji dobiju poticaj da lakše riješe pitanje režija.

Drugo je stavljanje u funkciju uloge HEP-a koji može svojim aktivnostima dio tog tereta ublažiti, a treće se pitanje odnosi na naknade i poreznu politike kako bi smanjili tu cijenu koja će porast.

- Kao i do sada, u vrijeme krize, spriječili smo propast svih dobavljača i očuvali smo radna mjesta. Kada je došla COVID kriza, još veća je bila ugroza i tu smo pokazali snažnu snagu države koja je transferirala novac poslodavcima, a oni radnicima. Osigurana su radna mjesta i spriječen val stečajeva i na tom tragu mi svaki puta pokazujemo da radimo iskorak kako bi sačuvali ekonomski i socijalni standard građana. Uvijek nastojimo naći sigurnosnu mrežu koju ćemo staviti da olakšamo sve udare na standard građana koji su uvijek prijeteći iz raznih razloga, rekao je.

Vezano za referendum za čije je raspisivanje Most predao potpise, Plenković je rekao da bi koštao kao i izbori, oko 120 milijuna kuna. Drži međutim da je pravi trošak što iza te navodne inicijative građanskih udruga stoji jedna politička stranka, a glavna tema referenduma je - nemojte se cijepiti.

Plenković je pozdravio ideju da se učenici jednom tjedno testiraju.

Plenković se ispričao Ukrajini

Premijer Andrej Plenković ispričao se Ukrajini zbog izjave predsjednika države Zorana Mianovića da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i odbacio predsjednikove izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine jer ih ondje ni nema.

Milanović je ranije u utorak rekao da je "Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU-a". Također je rekao da Hrvatska "nema ništa" sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući "do zadnjeg vojnika.

- Koliko je meni poznato hrvatskih vojnika u Ukrajini nema, rekao je premijer novinarima Plenković i dodao da se kontingent hrvatske vojske koji je bio u Poljskoj vratio upravo ovih dana.

Milanovićeve izjave su nestvarne, njegova izjava o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji je uvredljiva, rekao je.

- Ovim putem se ispričavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske vlade ispričavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku" i koja trenutno ima okupirane dijelove, kao što je imala Hrvatska, istaknuo je Plenković.

Milanovićevu izjavu da Ukrajina nije dobila ništa od EU-a demantirao je podacima da je Europska unija što bespovratne pomoći što zajmova dala do sada 17 milijardi eura, a danas je najavila novu pomoć.

- U prvi tren sam pomislio da je to nekakav ruski dužnosnik koji govori, rekao je Plenković novinarima koji je komentirao Milanovićevu izjavu danu za posjeta tvornici slatkiša.

- Koliko sam ja uspio vidjeti naravno da nisam gledao kao što inače ne gledam što on govori, ali sam vidio nekakav rezime, u tom nekakvom napadu šećera, dali su mu bonbone tamo, rekao je Plenković.

Na izričito novinarsko pitanje hoće li vojnici Hrvatske, članice NATO-a sudjelovati u operaciji ako dođe do sukoba, premijer je odgovorio da protupitanjem "Odakle su uopće sve te teze?".

Politika Hrvatske je "deeskalacija napetosti, sprečavanje eventualnog sukoba, podrška teritorijalnoj cjelovitosti i teritorijalnom integriteta Ukrajine, rekao je.

Politika Hrvatske je i doprinos "iskustvom Hrvatske iz procesa mirne integracije Podnavlja" u reintegraciji okupiranih područja Ukrajine, dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na uhićenja u Zadru.

- Naravno da s tim nisam imao veze, dapače taj stariji gospodin, ovaj drugi je mojih godina, pozivam ih na kavu na Banske dvore da me bolje upoznaju. Ako će i tada misliti to što misle, ok, ja ću to poštovati. Od mora prijetnji i uvreda, nijedan put mi nije palo na pamet da tražim sudsku zadovoljštinu, rekao je.

- Ne znam što je Milanović rekao, vjerojatno je to bila tirada uvreda kojima on zagađuje prostor i onda neki od njega prepisuju. Što se tiče ovoga u Zadru, nemam s time nikakve veze. To je bilo postupanje, a ne uhićenje, i to mora policija rastumačiti. Niti ih ja pozivam da nešto rade, niti postoji politička instrukcija niti bi to bilo normalno u demokratskom društvu. Kao što ne politiziramo vojsku, tako ne politiziramo ni policiju. To što neka klika ovu situaciju koristi kako bi mene, stranku ili Vladu kritizirala, to je domena političkog sporta i oportunističkih nastupa.

Kazao je kako misli da ne bi ljude trebalo privoditi zbog uvreda prema političarima.

- Ono što je važno, vidim da se javila i pravobraniteljica, normalno je da se prije svega ispita s policijom o čemu se radi, koji su razlozi. Kad se sve ispita, onda treba stvari podastrijeti javnosti da sama procijeni, rekao je.

Plenković: Frka Petešić imao pravo na stan

Plenković je pozvao Milanovića da prijavi Frku Petešića ili njega kao premijera ako misli da je to kazneno djelo, osvrćući se na izjavu Milanovića koji tvrdi da Frka Petešić parazitira na našoj grbači, da je to kazneno djelo i ga Plenković brani.

- Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga onda ga i sami činite kazneno djelo pa ga je pozivam da prijavi kazneno Državnom odvjetništvu Zvonimira Frku Petešića ili mene kao premijera osobno pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili postoji zlonamjerna, politikantska, bahata, bezobrazna, neargumentirana politička igra, rekao je premijer.

Zaključio je da po toj logici možemo reći da parazitiraju svi državni dužnosnici.

- To je jedna sramota i ova haranga koja se radi na Frku je jedna od najsramotnijih epizoda. On ima pravo na taj stan po svim kriterijima, nije utjecao na dinamiku obnove te zgrade ali eto treba malo blata baciti, kazao je premijer.

Premijer je objasnio novinarima zašto se predstojnik njegovog ureda nije prijavio u Salima gdje ne živi, a za što je previđena novčana kazna od 500 do 5000 kuna.

Pojasnio je da je Frka Petešić Hrvat čiji su roditelji emigrirali u Francusku i rodio se u Francuskoj u Parizu, a nema nekretnine u vlasništvu u Francuskoj ni Hrvatskoj.

Jedino što ima u pogledu vlasništva je obiteljska kuću u Salima, a povratkom s mjesta veleposlanika u Maroku gdje ga je poslala Vlada SDP-a postao je predstojnik ureda premijera čime je postao najviše rangirani državni tajnik i stekao na to pravo.

Premijer je dodao da je dužnosnički mandat privremenog karaktera pa je sukladno tome i njegovo boravište u Zagrebu privremeno, dok je prebivalište koje je kao slobodan građanin odabrao tamo gdje njegova obitelj ima vlasništvo a to je Dugi Otok.

Premijer je ustvrdio kako je siguran da je Frka Petešić od svih svojih dana kad je zadnjih 50-ak godina dolazio iz Francuske u Hrvatsku najviše proveo na Dugom Otoku, a ne u Jurišićevoj, a iz to plaća sve ove godine porez i zagrebački prirez.

- Ne laže, ne krade, ne parazitira nego radi i siguran sam najmanje duplo od Milanovića, ako ne i više, zaključio je premijer.

Za predsjednika Milanovića je rekao da ne zna što je rekao ali pretpostavlja da je to bila "tirada uvreda s nizom epiteta kojima on kontinuirano već dvije godine zagađuje komunikacijski prostor u Hrvatskoj, snižava kultura dijaloga pa onda mnogi od njega prepisuju".

 

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo