14°C
Mostar 24°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

25.01.2022 / 13:03 Politika - Lider HDZ-a BiH

Čović o Domu naroda: Nema trgovine oko toga

Čović o Domu naroda: Nema trgovine oko toga
Dragan Čović / Vijesti.ba
Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, naše ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja u institucijama kako to predviđa Ustav BiH - naglasio je u utorak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Naveo je kako je prioritet provesti sve odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te da to nisu teme o kojima će se pregovarati.

Pregovori bh. dužnosnika s američkim diplomatom (Matthew) Palmerom i europskom dužnosnicom (Angelina) Eichorst kreću od srijede ujutro, kaže Čović, i trajat će nekoliko dana.

- Ujutro imamo zajednički kolegij s gospodinom Palmerom i gospođom Eichorst. Još jedan dan ćemo boraviti u Sarajevu, a onda ćemo se izmjestiti na drugu lokaciju, vjerujem na jugu Bosne i Hercegovine gdje bi trebali okončati pregovore - naglasio je.

Čović je ponovio da je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kada su u pitanju Predsjedništvo i Domovi naroda, zadnja crta Hrvatskom narodnom saboru BiH.

- A kroz pregovore ćemo vidjeti mogu li neke stvari biti drugačije. To je strateški interes hrvatskog naroda, ali time čuvamo i Bosnu i Hercegovinu - smatra.

- Vjerujemo da prijedlog HNS-a i HDZ-a u potpunosti provodi sve presude Suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH - istaknuo je Čović.

Komentirajući poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića njemu i Bakiru Izetbegoviću u kojem ih poziva da se obrate na posebnoj sjednici Parlamenta RS-a posvećenoj aktualnom političko-ekonomskom stanju u BiH, Čović je kazao kako tek treba vidjeti što je cilj obraćanja kako bi prema tome zauzeo stav.

- Meni je rečeno da smo ispred Federacije BiH za obraćanje pozvani kolega Izetbegović i ja. Osobno nemam išta protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji i u svakoj instituciji Bosne i Hercegovine kako bismo vratili povjerenje u institucije i omogućili da one profunkcioniraju - zaključio je Dragan Čović.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo