11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

24.01.2022 / 16:05 Kultura - Autora Hasana Hasanovića

Premijerno prikazan dokumentarni film 'U sjeni minareta'

U Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu danas je održana premijera dokumentarnog filma 'U sjeni minareta', autora Hasana Hasanovića.

Film govori o sistematskom ubijanju imama na području u i oko Srebrenice u periodu 1992. - 1995. godine. Plansko ubijanje imama kao vjerskih autoriteta u lokalnim zajednicama, kako je istaknuto, imalo je za cilj u potpunosti ostaviti bez važnih lokalnih autoriteta bošnjačko stanovništvo te regije.

Film je utemeljen na prikupljenim informacijama iz ratnih izvještaja, kao i na svjedočenjima porodica preživjelih imama i svjedoka njihovih ubistava ili nestanaka.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da je zahvalan Hasanoviću što se odlučio da napravi ovaj film.

- Važno je da se pokaže kako je život funkcionirao u Srebrenici tokom agresije na BiH i kakav je bio doprinos imama, prije svega u odbrani naroda na tom području, ali kada je riječ o odbrani naroda, mislim i na njihovo vjersko i kulturno uzdizanje u čemu su imami dali svoj doprinos koliko su mogli – rekao je Kavazović.

Napomenuo je činjenicu da je tada u Srebrenici kao zaštićenoj enklavi djelovalo 50 imama od kojih je ubijeno njih 26. Dakle, više od pola od ukupnog broja prisutnih imama na tom području je stradalo u genocidu u Srebrenici.

- Ovaj film će pokazati, makar u isječcima, kakav je to bio život i po sjećanju onih koji su to preživjeli i sve će nas podsjetiti na tu još jednu veliku tragediju u kojoj je stradala naša ulema, naši imami. Nadam se da će ovo biti tek početak osvjetljavanja i te strane našeg života tokom agresija na BiH - istakao je Kavazović.

Govoreći o nastanku filma 'U sjeni minareta', autor Hasan Hasanović je rekao da se radi o jednom projektu koji nosi naziv “Elitocid, sistematsko ubijanje imama i vjerski život u zaštićenoj zoni UN Srebrenica u periodu 1992- 1995."

- Dokumentarni film nosi naziv 'U sjeni minareta', simbolično jer su džamije srušene i mnogi imami ubijeni koji su dijelili sudbinu svoga naroda. Film obuhvata priče preživjelih imama, ljudi koji su pohađali mekteb u toku rata u Srebrenici, predstavnika Islamske zajednice, a radnja počinje okupacijom Zvornika kroz priču Mevludina Hrnjića koji je glavni karakter u filmu - naveo je Hasanović.

Dokumentarac obuhvata i okupaciju Bratunca koji je doživio istu sudbinu Zvornika kroz protjerivanje Bošnjaka i rušenje džamija.

- Kada su izbjeglice došle u Srebrenicu, kada su protjerane, početkom ‘93. godine situacija je bila nesnošljiva, vladala je glad, bilo je teško za smještaj i nije bilo ničega. Islamska zajednica je uspjela formirati džemate, uspostaviti vjerski život i biti stub na koji se ljude mogu osloniti u najtežim momentima - rekao je Hasanović.

Jedna od meta agresije na BiH, pored rušenja džamije i vjerskih objekata, kako je dodao, bila je i uništenje institucije bosanskog komšiluka, zajedništva u BiH, a na kraju se film bavi i pitanjem uticaja velikosrpske ideologije na ekstremnu desnicu u svijetu.

- Glavni karakter u filmu Mevludin Hrnjić kaže da se moramo sjećati, pričati i da zlo ne smije imati zadnju riječ – dodao je Hasanović.

Premijera dokumentarca održana je u organizaciji JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" i Memorijalnog centra Srebrenica, a snimanje filma podržalo je JP BH Pošta.

Direktor JU ,,Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ Ahmed Kulanić rekao je da film govori o planskom provođenju elitocida nad Bošnjacima.

- Sistemsko i plansko ubijanje imama i istaknutih pojedinaca, rušenje vjerskih objekata, progon i zločini nad civilima, držanje glavnog grada u opsadi, imali su za cilj da unište sve autoritete, simbole i osjećaj patriotizma kod svih onih koji su BiH doživljavali svojom domovinom - dodao je Kulanić.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Ševket Hafizović u svom obraćanju istakao je da se zna istina o BiH, kao i istina o Srebrenici ‘90-ih.

- Znaju to najbolje oni koji od nje bježe 26 godina, ali na istinu se mora svakodnevno podsjećati i putem ovakvih dokumentaraca - dodao je Hafizović.

Direktor JP BH Pošte Mirsad Mujić izrazio je podršku Memorijalnom centru Srebrenica dodajući da im je bila čast podržati ovakav projekat.

- Dokumentarni film 'U sjeni minareta' koji je snimio Hasan Hasanović još je jedan od projekata koji pokazuje da je kolektivno pamćenje o genocidu, agresiji i stradanju živo, ali pokazuje i nužnost razvijanja i održavanja adekvatnih politika kolektivnog pamćenja koje uvijek treba počivati na široko shvaćenoj moralnoj odgovornosti – dodao je Mujić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo