6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

24.01.2022 / 08:10 Ličnost dana - Ličnost dana

JANUSZ BUGAJSKI - UPOZORENJE ZA BIH

JANUSZ BUGAJSKI - UPOZORENJE ZA BIH
Foto: Arhiv

Analitičar i stručnjak za Rusiju i Istočnu Evropu Janusz Bugajski ocijenio je kako napetost u Ukrajini može imati ozbiljne posljedice po situaciju na Balkanu, pogotovo u Bosni i Hercegovini.

Kako navodi, nestabilnost na Balkanu mogla bi se iskoristiti za skretanje pažnje sa ruske agresije na Ukrajinu.

“Stanje na Balkanu je prilično sumorno: neriješeni sukob u Bosni i Hercegovini, izazvan velikosrpskim projektom koji promoviše predsjednik Vučić, ima svoje represkusije i u Crnoj Gori. Taj projekat Vučić realizuje pomoću crkve, zatim postojeće koalicione vlade, preko nacionalističkih partija i drugih ekstremno srpskih institucija. Takođe, ova politika onemogućava trajno rješavanje kosovsko-srpskog sukoba, koji Beograd, uz učešće Rusije, očito ne želi da riješi. Bojim se da bi Balkan mogao postati nova žrtva ruskog imperijalizma. Drugim riječima, Putin bi mogao da pokuša da pažnju SAD-a i saveznika od potencijalnog rata u Ukrajini odvrati tako što bi proizveo novi sukob, čak i novi rat na Zapadnom Balkanu. Mislim da je sada glavna meta očigledno Bosna i Hercegovina”, ukazao je Bugajski.

Evropska unija je, ocjenjuje Bugajski, pokazala da je konglomerat različitih zemalja bez prave kohezije i sa slabom spoljnom politikom. Velika Britanija, koja snadbijeva Ukrajince protivtenkovskim projektilima, pokazala se više evropskom od više zemalja Evropske unije koje tvrde da su veliki Evropljani. Uključujući Njemačku.

“Britanci moraju da obilaze Njemačku, da lete u Poljsku kako bi isporučili oružje Ukrajini. Njemačka, naime, ne dozvoljava da se njen vazdušni prostor koristi za vojnu opremu, što je zaista jadno. Njemački vazdušni prostor decenijama je korišćen za vojnu opremu NATO-a u cilju odbrane Njemačke. Sada Njemačka nema ni pristojnosti ni strateške vizije da pokuša da pomogne evropskoj zemlji”, smatra Bugajski.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo