11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 3°C

23.01.2022 / 20:40 Svijet - Tenzije rastu

NATO šalje sve više oružja prema Ukrajini

NATO šalje sve više oružja prema Ukrajini
Foto: Arhiv
Članice NATO-a posljednjih dana u Ukrajinu, ali i obližnje europske zemlje, šalju oružje i vojno osoblje u iščekivanju moguće ruske invazije.

Podsjetimo, Rusija je na granici s Ukrajinom nagomilala više od 100.000 vojnika. Prema posljednjem izvještaju ukrajinskog Ministarstva obrane, radi se o više od 127.000 pripadnika kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva.

Nizozemska šalje borbene avione F-35

Nizozemski ministar obrane potvrdio je da će ta zemlja u Bugarsku poslati dva najmodernija borbena aviona F-35, zajedno s pripadajućim osobljem. Španjolski ministar obrane rekao da će u sklopu napora NATO-a poslati ratni brod i borbene avione u Crno more.

No, članice NATO-a šalju oružje i direktno u Ukrajinu kako bi se odvratila potencijalna ruska invazija, ali i osnažile obrambene sposobnosti Ukrajine.

Laka protutenkovska oružja već su iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla u Ukrajinu, potvrdio je u utorak ukrajinski ministar obrane. Češka u narednim danima planira donirati streljivo za topove kalibra 152 milimetra, potvrdila je u petak češka ministrica obrane Jana Černochova.

Njemačko ministarstvo obrane je pak potvrdilo da će u Ukrajinu poslati potpuno opremljenu terensku bolnicu. Njemačka se, naime, još od Drugog svjetskog rata suzdržava od izvoza oružja u krizna područja, ali njemačka ministrica vanjskih poslova je ranije ovog tjedna rekla kako su "sve opcije na stolu" u slučaju daljnje ruske agresije protiv Ukrajine.

Amerikanci poslali "smrtonosno oružje" u Ukrajinu, kažu da je to tek prva pošiljka

Jučer je u Kijev stigla i prva pošiljka američkog paketa sigurnosne potpore Ukrajini u vrijednosti od 200 milijuna dolara, priopćilo je američko veleposlanstvo.

"Smrtonosna sigurnosna pomoć"

Paket pomoći od 200 milijuna dolara Washington je odobrio u prosincu. "Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", stoji u objavi američkog veleposlanstva na Facebooku.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo