11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

23.01.2022 / 08:17 Svijet - Dmitro Kuleba

Ukrajina optužuje Njemačku da narušava jedinstvo i ohrabruje Putina

Ukrajina optužuje Njemačku da narušava jedinstvo i ohrabruje Putina
Foto: Agencije

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio Njemačku da narušava jedinstvo Ukrajine i njenih saveznica te da ohrabruje ruskog predsjednika Vladimira Putina i to zbog toga što odbija poslati oružje Ukrajini.

U subotu je njemačka ministrica odbrane Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) rekla da će njena država u Ukrajini izgraditi terensku bolnicu usred sigurnosne krize između Zapada i Rusije. Međutim, dodala je, slanje vojne pomoći sada ne bi pomoglo da se "oslabi kriza".

- Danas je jedinstvo Zapada sa Rusijom važnije nego ikad. Da bismo to postigli i odvratili Rusku Federaciju, svi radimo zajedno - odgovorio je ukrajinski ministar putem Twittera, prenosi Euronews.

- Njemački partneri moraju prekinuti govoriti takve riječi i raditi postupke kako bi potkopali jedinstvo i ohrabrili Vladimira Putina na novi napad na Ukrajinu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova je dodao da je Kijev zahvalan Njemačkoj na podršci i diplomatskim naporima posljednjih godina.

- Ali trenutne izjave Njemačke su razočaravajuće i suprotne su ovoj podršci i naporima - dodao je.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i baltičke države su obećale Ukrajini poslati oružje kako bi mogla reagovati na vojnu prijetnju Rusije. Pretpostavlja se da se na granici između dvije zemlje nalazi 100.000 ruskih vojnika. Isporuka američkog oružja je počela 20. januara.

Moskva negira planiranje invazije na Ukrajinu te insistira da joj SAD i NATO daju sigurnosne garancije, a što podrazumijeva i to da Ukrajina neće postati članica NATO-a, prenosi Euronews.


(Vijesti.ba / Euronews)

Izdvajamo