0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

23.01.2022 / 08:07 Ličnost dana - Ličnost dana

VALENTIN INZKO - DEMONTIRANJE LAŽNIH TVRDNJI

VALENTIN INZKO - DEMONTIRANJE LAŽNIH TVRDNJI
Foto: Arhiv

Dodik i neki drugi političari Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH uzimaju kao jelovnik a la carte, iz kojeg biraš samo ono što ti prija.

Poručio je ovo u intervjuu za Delo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

- Recimo, ponovo žele svoju vojsku. Zamislite bilo koju državu na svijetu sa dvije vojske, a s druge strane ne priznaju Ustavni sud. Ili, kada je u pitanju Ustavni sud, prihvataju povoljna rješenja, recimo brisanje riječi „bosanski“ u nazivima gradova, na primjer Brod, Gradiška, Šamac i tako dalje, a nepovoljne presude odbijaju, rekao je Inzko i dodao:

- Funkciju visokog predstavnika u Daytonu je podržala tadašnja Jugoslavija pa čak i zastupnik RS, Nikola Koljević. Christiana Schmidta su u Vijeću za implementaciju mira izabrali jednoglasno, osim Rusije. Istina je da nema blagoslov Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, iako se to jednom već dogodilo. I Nijemac Christian Schwarz Schilling, jedan od nekadašnjih visokih predstavnika, nije imao odluku Vijeća sigurnosti UN. Činjenica je da Dodik želi sam interpretirati Dayton, zato ne priznaje Schmidta. Schmidt je po Dejtonskom sporazumu jedini tumač Daytona. Ne Dodik! Mene je potvrdilo Vijeće sigurnosti UN u martu 2009. godine, ali to nije spriječilo Dodika da me na najbrutalniji način napadne, čak i sa potpuno izmišljenim tvrdnjama. U julu je tvrdio da sam dobio dva miliona eura za zakon o zabrani negiranja genocida.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo