4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.01.2022 / 20:46 Regija - Trifunović tvrdi

Istraga u vezi atentata na Vučića vodi i prema RS-u

Istraga u vezi atentata na Vučića vodi i prema RS-u
Foto: Agencije

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu sigurnost Darko Trifunović u izjavi za BN TV kaže da dosadašnja istraga u vezi pripreme atentata na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pokazuje da kriminalni putevi vode i do RS-a.

- To je potpuno nevjerovatno da su oni imali skup na Jahorini uz saznanje MUP-a RS, ali to će neko morati da objasni Vučiću šta su to pripadnici narko-kartela radili na Jahorini prošle godine i koji su to političari iz RS-a imali skaj telefone, na koga se odnose te prijetnje i ko su bili jataci Zviceru na teritoriji RS-a - kazao je Trifunović.

Pita se kakve su političke i druge veze s Beogradom i Srbijom i da li će to uticati na odnos Beograd - Banjaluka u budućnosti ako se utvrdi da jedna od prijetnji da određeni krugovi koji štite Zvicera se nalaze na teritoriji RS-a i da vlasti RS-a, pod uslovom da se utvrdi da je sve ovo tačno što pričm, nisu preduzele odgovarajuće korake.

Pa naravno, kaže on, nismo dobili obavještenje odakle ono oružje koje je pronađeno u Beogradu, oružje velikog kalibra, mine i ručni bacači.

- Ni do dan danas nismo dobili odgovor odakle to oružje, a opet operativna saznanja govore u prilog tome da tragovi idu zapadno od Srbije - rekao je Trifunović.

Naglašava da to sve treba istražiti.

- I mi ćemo učiniti sve u operativi, ali i mi u nauci, da zaštitimo predsjednika Srbije, to je institucija koju mora da zaštiti svaki građanin Srbije - kazao je Trifunović.

Naveo je da u okviru te kriminalne organizije, koja nije još demontirana, ima više grupa i da nije otkrivena politička pozadina.

- Postoje indicije da ima odmetnutih grupa... Mi nismo do kraja dobili odgovor odakle oružje u Srbiji, ko je zapravo šef Velji Nevolji, da li je sam Zvicer ili neko drugi i ko rukovodi tom čitavom organizacijom.

Mi moramo da vidimo ko su politički nalogodavci i ko stoji iza ovih organizovanih grupa i te same organizacije. Ako se utvrde kao tačnima informacije, koje je dala američka DEA, da određeni političari u RS-a, za koje postoji indicije da su imali i koristili "skaj" telefone, prošire ka kriminalnoj mreži, što će imati nevjerovatne posljedice i na BiH, ali i na određene odnose u samom regionu - kazao je Trifunović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je sinoć da je kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa "kavačkog klana", planirala ubistvo Vučića.

Vulin je kazao da je posredstvom Europola i službenih vidova komunikcije između policija, 14. januara srpska policija dobila informaciju pod oznakom hitno o postojanju organizovane kriminalizovane grupe koja koja ima za cilj ubistvo, atentat na Vučića.

Podsjetimo da su prošle godine u akciji MUP-a RS uhapšeni pojedini pripadnici kavačkog klana, koji su se skrivali u Banjaluci, a da je na Jahorini boravila i supruga vođe kavačkog klana Tamara Zicer. Također, policija je prošle godine uhapsila trojicu kavčana na Jahorini, koje je potom deportovala u Crnu Goru.


(Vijesti.ba / rtvbn.com)

Izdvajamo