22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

22.01.2022 / 18:56 Magazin - U 76. godini

Preminuo glumac Željko Mavrović

Preminuo glumac Željko Mavrović
Foto: Facebook

Kazališni, filmski i televizijski glumac Željko Mavrović umro je u 76. godini.

Rođen je u Beogradu 1947., diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu 1975. Glumio je u predstavama Teatra &TD, Kazališta Žar ptica, Narodnog kazališta August Cesarec u Varaždinu i mnogim drugima.

Iza Mavrovićeva bogatog glumačkog opusa ostaju mnogobrojne uloge i likovi, poput svećenika Alberta u Bitangama i princezama ili čuvara zatvora u Počivali u miru, inspektora Bane u Običnim ljudima, psihijatra u seriji Cimer raj.

Tu su i njegove TV uloge u ostvarenjima: Ljubav u zaleđu, Ptice nebeske, Putovanje u Vučjak, Nepokoreni grad, Prizori iz obiteljskog života, Mačak pod šljemom i Punom parom.

Od uloga na filmu tu su: Sonja i bik, Noćni brodovi, Max Schmeling, Duga mračna noć, Capuccino zu Dritt, Srce nije u modi, Novogodišnja pljačka, Pont Neuf, Tamburaši, Snađi se druže, Izbavitelj i Kuća.

Mnogobrojne su i njegove sinkronizacije, od kojih mnoge u filmskim ostvarenjima za djecu.

Željko Mavrović ostvario je glavninu svojih glumačkih rola živeći i radeći u Zagrebu, u zagrebačkim kazališnim kućama, a posljednje godine života proveo je u Trsteniku, u Općini Marija Gorica u Zagrebačkoj županiji.

Ljeta je provodio u Bribiru, odakle je bio rodom po majci, te u Novom Vinodolskom.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo