9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

22.01.2022 / 18:04 Politika - Važan amandman

Obradović: Zašto se finansira nelegalna gradnja Kazališta u Mostaru!

Obradović amandmanom predlaže da previđeni iznos bude umanjen za 1.600.000

Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu entiteta FBiH pred najavljenu sjednicu Parlamenta entiteta FBiH jučer je uputio amandman na Prijedlog budžeta Vlade entiteta FBiH za 2022. koji se odnosi na stavku izdvajanja 2.000.000 (dva miliona KM) za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru.

Prema Prijedlogu budžeta Vlade entiteta FBiH ovaj iznos novca trebao bi biti izdvojen kao kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima u okviru Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Obradović amandmanom predlaže da previđeni iznos bude umanjen za 1.600.000 (milion i šest stotina hiljada) KM te da se transfer preimenuje, umjesto izgradnje zgrade HNK-a u „sufinansiranje Hrvatskog narodnog kazališta Mostar" sa iznosom od 400.000 (četiri stotine hiljada) KM. Po njegovom prijedlogu iznos od 1.600.000 (milion i šest stotina hiljada) bi trebao biti usmjeren u svrhe zaštita nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini i na području Mostara.

U obrazloženju amandmana Obradović je akcentirao, dobro poznate, činjenice da je izgradnja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, već decenijama u Mostaru tretirana isključivo kao političko pitanje. Zgrada kazališta nikada nije dobila potrebna rješenja za gradnju. Bespravno je i bez saglasnosti gradskih vlasti podignuta na lokalitetu nekadašnje robne kuće HIT, odnosno lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema. Nalazi se u Centralnoj zoni Grada Mostara gdje gradske vlasti, upravo zbog međunacionalnih političkih trvenja, nikada nisu uspjele usvojiti regulacioni plan.

Vlada entiteta FBiH bi se usvajanjem prijedloga da se sa 2.000.000 (dva miliona) KM finansira izgradnja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta svrstala na jednu stranu u Mostaru.

- Vlada Federacije treba podržavati rad HNK, programe i zaposlenike - te je 400.000 KM adekvatan prijedlog sufinansiranja, ali izgradnja zgrade na mjestu gdje su vođene teške borbe tokom devedesetih bila bi katastrofalna politička odluka koja bi favorizirala samo jednu stranu u Mostaru, uništila bi i ideju Centralne zone koja treba da integriše i okuplja sve stanovnike Mostara, te je zbog toga diskriminatorna i imala bi negativne posljedice po zajedničku budućnost u Mostaru - naveo je Obradović.

S druge strane, smatra Obradović, u entitetu FBiH postoje brojni nacionalni spomenici koji vape za restauracijom, obnovom i ulaganjima različitih vrsta.

U Mostaru bi, po njegovom prijedlogu, trebalo posebno finansirati obnovu Partizanskog groblja, nacionalnog spomenika koji je konstantno na udaru raznih profašističkih grupa, kao i drugih nacionalnih spomenika u Blagaju, zatim podržati radove na ranokršćanskoj bazilici u Cimu u Mostaru.

- To su spomenici koji jesu i briga entiteta Federacija, te bi sa dodatnih 1.600.000 (milion i šest stotina hiljada) KM ova oblast bila adekvatnije tretirana, a politički bi to značilo da je ovaj entitet opredijeljen za toleranciju, jednak tretman građana Mostara, kao i da brine o svom istinskom nasljeđu - zaključio je Obradović.

Nepromišljena odluka Vlade entiteta FBiH da u prijedlog budžeta stavi ovako delikatno pitanje naišla je na brojna negodovanja kod probosanski orijentiranih političkih krugova u Mostaru, jer je na tako brzoplet način anulirala višedecenijske napore Mostaraca da se Centralna zona Grada Mostara definira uz sagalasnost svih njenih građana i da bude od općeg interesa za sve građane Mostara. Većina njih smatra da bi, ukoliko bude usvojen ovakav prijedlog budžeta Vlade entiteta FBiH i Gradsko vijeće bilo dovedeno pred svršen čin oko usvajanja Regulacionog plana Centralne zone, nekadašnjeg distrikta, te da bi višedecenijski zahtjev Islamske zajednice da na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog centra i napori koje su ulagali u tim procesima bili pomnoženi s nulom.

O tome će izabrani zastupnici konačnu odluku donijeti na sjednici Parlamenta entiteta FBiH zakazanu za ponedjeljak 24. januara.



(Hasan Eminović / Preporod.info)

Izdvajamo