8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.01.2022 / 16:19 Politika - Član Predsjedništva SDS-a

Govedarica: Vlast još razmišlja o dokapitalizaciji HET-a

Govedarica: Vlast još razmišlja o dokapitalizaciji HET-a
Foto: Vukota Govedarica
Lično smatram da teorija uprave HET-a kako se treba doraditi određena dokumentacija predstavlja pokušaj relativizacije stava predstavnika državnog kapitala i da je riječ o kupovini vremena.

Aktuelna vlast još uvijek razmišlja da li smije da krene u onom pravcu kako su prvobitno naumili – istakao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

On je kazao da je juče zahvaljujući ovlaštenju jednog od akcionara imao priliku da čuje svaku riječ koju je predstavnik državnog kapitala obrazložio svojim pismenim dopisom Skupštini akcionara.

„Dakle, u obrazloženju o glasanju predstavnika državnog kapitala jasno je rečeno da je Vlada Republike Srpske načelno saglasna sa dokapitalizacijom ali smatra da je potrebno uraditi dodatne analize postojećeg modela finansiranja povećanja osnovnog kapitala društva te da će se o svemu naknadno donijeti odluka“ – pojasnio je Govedarica.

Uzdržan stav Zore Vidović po pitanju Odluke o povećanju kapitala HET-a, ističe Govedarica, predstavlja neodlučnost Vlade Republike Srpske po pitanju dokapitalizacije ovog hidroenergetskog sistema a vladajući najbolje znaju stvarne razloge odluke predstavnika državnog kapitala.

„Do sada je u HE Dabar utrošeno 140 miliona KM. Najavljen je kineski kredit od 370 miliona KM i na sve ovo prodaja akcija HET-a od planiranih 126 miliona KM govori o sumi koja je dva puta veća od prvobitne kada je u pitanju cijena izgradnje“ – istakao je član Predsjedništva SDS.

On je kazao da je HE Dabar trebao biti na mreži po planu još 2017.godine te da nas je koštalo izgubljene proizvodnje oko 200 miliona KM.

„I sada poslije svega, pošto HET nema novac za završetak radova, smišljena je ideja emisije akcija na Banjalučkoj berzi koja će, nemam sumnju, zadržati državni kapital ali i narušiti postojeću strukturu kapitala. Ako u toj strukturi novog akcijskog kapitala bude Elektroprivreda Federacije BiH, onda je to poraz i poniženje politike ove vlasti“ – zaključio je Govedarica.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo