25°C
Mostar 27°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 29°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

21.01.2022 / 17:01 BiH - Kanton Sarajevo

Ukinuta epizoda 'Pripravnost', kvalitet zraka značajno poboljšan

Ukinuta epizoda 'Pripravnost', kvalitet zraka značajno poboljšan
Foto: FENA

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo (KS) ukinulo je danas epizodu „Pripravnost“ u svim njegovim zonama, zbog prognozirane nestabilne vremenske situacije u narednim danima i značajnog poboljšanja kvaliteta zraka tokom današnjeg dana.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS na svim automatskim stanicama - Otoka, Ilidža, Hadžići, Vijećnica i Ilijaš zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za epizodu Pripravnosti za PM10 od 50µg/m3 za prethodni dan.

Međutim, tokom noći sa 20. na 21. januar došlo je do jačanja vjetra i padavina, a što je uslovilo značajan pad koncentracija zagađujućih materija.

Trenutna situacija u pogledu kvaliteta zraka je zadovoljavajući sa aspekta primjene Plana interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja zraka, saopćeno je iz Službe za protokol i prerss KS.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, danas i naredna dva dana se očekuju povremene padavine s vjetrom, čiji će intenzitet opadati, uz mogućnost slabe temperaturne inverzije tokom sutrašnjeg dana, što ne bi trebalo značajnije doprinijeti nakupljanju zagađujućih materija u zraku.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo