8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.01.2022 / 11:19 Svijet - Peking

Kina osudila Francusku zbog usvajanja Rezolucije o genocidu nad Ujgurima

Kina osudila Francusku zbog usvajanja Rezolucije o genocidu nad Ujgurima
Foto: Vijesti.ba
Kina je u petak osudila Rezoluciju francuskog parlamenta koja optužuje zvanični Peking da je izvršio genocid nad ujgurskim muslimanskim stanovništvom, potez koji je zaoštrio odnose dvije sedmice uoči početka Zimskih olimpijskih igara.

U Rezoluciji su ponavljene kritike zapadnih zemalja koje su osudile Peking zbog smještaja oko milion Ujgura u logore prisilnog rada, nazivajući "nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima kao zločin protiv čovječnosti i genocid", prenosi AFP.

Francuska nacionalna skupština pridružuje se Kanadi, Nizozemskoj, Britaniji i Belgiji u kojima su poslanici usvojili sličnan dokument. Vlada Sjedinjenih Država zvanično je optužila Kinu za genocid u zapadnom Xinjiangu.

Kina odbacuje takve optužbe i žestoko je kritikovala francuske zakonodavce u petak.

- Rezolucija francuske Narodne skupštine o Xinjiangu zanemaruje činjenice i pravno znanje i grubo se miješa u kineske unutrašnje stvari - rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare.

- Kina se tome odlučno protivi - rekao je on.

Francuski prijedlog dali su opozicioni socijalisti u Donjem domu parlamenta, ali ga je podržala i stranka Republika u pokretu (LREM) predsjednika Emmanuela Macrona.

Neobavezujuća Rezolucija francuske Narodne skupštine usvojena je u četvrtak sa 169 glasova 'za' i samo jednim 'protiv'. Poziva francusku vladu da preduzme "neophodne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini" kako bi zaštitila manjinsku grupu u regiji Xinjiang.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo