1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

21.01.2022 / 08:07 Ličnost dana - Ličnost dana

ELI TAUBER - AFIRMACIJA MIRA

ELI TAUBER - AFIRMACIJA MIRA

Okruglim stolom i otvorenjem izložbe "Konferencija Wannsee u Berlinu (20. januar 1942) - Konačno rješenje jevrejskog pitanja“, u Sarajevu je obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. januar u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u BiH i uredom UNESCO-a.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu otvorena je i izložba "Konačno rješenje jevrejskog pitanja“ autora Elija Taubera.

- Izložbe imaju isti cilj, pokazati da se holokaust nije desio samo u koncentracionim logorima Jasenovc, Auschwitz i slično, već da je postepeno, donošenjem zakona i oduzimanjem ljudskih prava, u nekom trenutku postalo normalno odvesti Jevreja u koncentracioni logor - kazao je.

Tvrdi da u Sarajevu postoji mnogo primjera gdje su građani pokušali spasiti svoje komšije.

- Divna je stvar kada iz negativnog konteksta možemo govoriti o prihvatanju i rizikovanju vlastitog života za tuđi - istakao je Tauber.

Upravo je Eli Tauber dao neizmjeran doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom i delikatnom vremenu na našim prostorima te njegovanju dobrosusjedskih odnosa i ponovnom uspostavljanju pokidanih veza.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo