2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

20.01.2022 / 21:31 BiH - Uskoro na Historija TV

Predavanjima i izložbom obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Okruglim stolom i otvorenjem izložbe "Konferencija Wannsee u Berlinu (20. januar 1942.) - Konačno rješenje jevrejskog pitanja“, danas je u Sarajevu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. januar u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u BiH i uredom UNESCO-a. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da je današnji događaj univerzitetski i akademski doprinos obilježavanju sjećanja na holokaust, kao i podsjećanje na mračna vremena.

- Holokaust i fašizam koji su se dogodili u najgorem obliku nad pripadnicima jevrejskog naroda i danas nalaze svoje mjesto nad drugim skupinama i narodima u svijetu - kazao je. 

Poručio je da su uvijek spremni suosjećati i biti uz žrtve prošlosti kako se u budućnosti ne bi ponovile.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu otvorena je i izložba "Konačno rješenje jevrejskog pitanja“ autora Elija Taubera, koji je kazao da će slična izložba biti otvorena i u Muzeju Jevreja 26. januara u Sarajevu.

- Obje izložbe imaju isti cilj, pokazati da se holokaust nije desio samo u koncentracionim logorima Jasenovc, Auschwitz i slično, već da je postepeno, donošenjem zakona i oduzimanjem ljudskih prava, u nekom trenutku postalo normalno odvesti Jevreja u koncentracioni logor - kazao je.

Tvrdi da u Sarajevu postoji mnogo primjera gdje su građani pokušali spasiti svoje komšije.

- Divna je stvar kada iz negativnog konteksta možemo govoriti o prihvatanju i rizikovanju vlastitog života za tuđi - istakao je Tauber.

Govoreći o konferenciji, smatra da nije bitno samo spominjati holokaust, da se on ne bi dogodio, već da se medijskim sredstvima utiče na mlade kako bi postali svjesni strahota genocida i holokausta.

- Društvo treba odgojiti mlade koji će braniti svoju slobodu i ugrožene ljude – poručio je Tauber.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović smatra da je “konačno jevrejsko pitanje” bilo kraj nade za sve evropske Jevreje.

Plan je bio, tvrdi, da se presele u Istočnu Evropu te da tamo rade u logorima ono što znaju, što je pretvoreno u koncentracione logore u kojima je ubijeno oko šest miliona Jevreja.

- Time su njihovi životi nestali u plamenu nacizma. Oko tri miliona Jevreja nema svoje grobno mjesto, jer su završili kao prah – naglasio je Muratović.

Generalna Ssupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom usvojenom u novembru 2005. godine donijela odluku da se 27. januar proglasi danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Na okruglom stolu “Konačno rješenje jevrejskog pitanja“ između ostalih, učestvovali su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednica Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac Nataša Mataušić te predstavnica Instituta za noviju istoriju Srbije Olga Manojlović.

Cijeli okrugli stol i predavanja snimala je Historija TV na čijem će kanalu u okviru platforme BH Telecoma - Moja TV, biti emitovan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo