9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

20.01.2022 / 19:59 Politika - Vlado Vurušić za Vijesti.ba

Ako Dodik odvoji RS od BiH, Hrvatska je sljedeća meta 'srpskog sveta'

Ako Dodik odvoji RS od BiH, Hrvatska je sljedeća meta 'srpskog sveta'
Foto: Vijesti.ba

Ako bi se realizirali planovi i politika Milorada Dodika, Zoran Milanović bi morao biti svjestan da bi Hrvatska postala Dodikova sljedeća meta, kaže u opširnom intervjuu za Vijesti.ba komentator Jutarnjeg lista iz Zagreba Vlado Vurušić.

Razgovarao: Delvin Kovač

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je prije nekoliko dana da su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i RS hrvatski partner u BiH. Kako komentirate tu izjavu?

VURUŠIĆ: Na neki način to pokazuje potpuno Milanovićevo nesnalaženje u bosanskohercegovačkom pitanju ili time provocira i zapravo je zlonamjeran. Drugačije to ne mogu protumačiti, s obzirom na sve ono što se događa nakon istupa Dodika u NSRS, kad je najavio početak odvajanja od BiH i o njoj govorio kao nefunkcionalnoj državi koju niko ne želi. Pogotovo ako vidimo šta je govorio na onoj paradi i svečanoj akademiji povodom Dana RS, gdje je usporedio BiH i sa NDH, i na neki način današnju Hrvatsku svrstao u red nasljednica onih koji su izvršili genocid i zločin nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Mislim da je Milanović napravio jedan kopernikanski obrat. Sjetimo se da on, kad je bio predsjednik SDP-a na izborima, nije želio i odbio je listu za dijasporu, govoreći - neka se Hrvati u BiH okrenu Sarajevu, da Zagreb tu njima može samo pomoći, a da je Sarajevo adresa na koju se trebaju obraćati kada traže neka svoja prava. Za predsjednika je izabran većinski glasovima lijevih glasača u Hrvatskoj. Ne samo da je leđa okrenuo Bosni i Hercegovini, nego čak i mnogim pitanjima u samoj Hrvatskoj na kojima se lome koplja, i okrenuo se biračkom tijelu koje za njega ne glasa. Tu se nešto dogodilo u njegovom razmišljanju.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, postoje tu razne stvari. Da li je on pod pritiskom Rusa, pa želi tu na neki način njima povlađivati. Je li u pitanju nekakvo truciranje, pogotovo bošnjačkoj strani zbog Izbornog zakona, koji se predugo razvlači i nikako da se riješi. Naravno, tu imate Milanovića koji se potpuno stavio na stranu Dragana Čovića. Neki analitičari, poput fra Drage Bojića govore o ponovnoj hercegovinizaciji hrvatske politike prema BiH ili povratku na herceg-bosansku politiku, što je zapravo jedan veliki problem HDZ-a.

Mi tu ne vidimo ni da Čović, ni da Plenković govore o sudbini, položaju ili pravima Hrvata u RS-u, gdje ih praktički više nema, niti petina onoga koliko ih je prije tu živjelo.



Foto: Hanza Media

Kako Milanoviću može biti partner neko ko negira genocid u Srebrenici, ko se dva puta našao na američkoj crnoj listi i neko ko otvoreno radi sve što može da razbije BiH?

VURUŠIĆ: Upravo je to jedan iracionalan pristup. On će sigurno za opravdanje reći da se u BiH sve tri strane moraju dogovoriti, ne mogu ići dvije protiv jedne, što na neki način i jeste činjenica. Međutim, treba vidjeti koja je to strana. Da li je to stvarno Dodik koji, kako ste i rekli, i negira genocid u Srebrenici, i čovjek je koji otvoreno zagovara rušenje BiH. I ne samo to, u nedavnom intervjuu Večernjim novostima rekao je da RS, kad se izdvoji, kreće u državno-pravni savez sa Srbijom. I s te strane, neshvatljivo je kako Milanović razmišlja, da mu Aleksandar Vučić sa svojom politikom "srpskog sveta" dolazi na par kilometara od Zagreba i Dubrovnika, a sjetimo se šta se desilo Dubrovniku za vrijeme rata, upravo sa tih područja.

Njegova politika je potpuno promašena i ne vodi ni stabilnosti ni pomirenju i smirivanju situacije u BiH. Nego zapravo obratno. Dodik tu samo onda dobiva dodatna krila za svoju politiku. Šta Milanović hoće? Ako se RS odvoji, da se onda Široki Brijeg i pola Mostara i još par sela priključe Hrvatskoj? To je jedna potpuno iracionalna politika koju, osim toga, međunarodna zajednica - u prvom redu Zapad - Brisel i SAD - neće prihvatiti, jer je rečeno da se podržava BiH kao cjelovita država i da će se štititi njen teritorijalni i državni suverenitet. A upravo i jeste najveći interes Hrvatske da se BiH što prije uključi u euroatlantske integracije, jer samo takva pruža sigurnost prvo sebi, a onda naravno i regiji, i daje se do znanja da se time zaustavlja politika "srpskog sveta" ili bilo kakva druga agresivna i ekspanzionistička politika prema BiH s istoka. Time se naravno sprječava i utjecaj Rusije, koja koristi RS, a sada želi iskoristiti i ovakvo ponašanje Zorana Milanovića da sve vrijeme BiH drži u tom nekom destabilizirajućem položaju.

Može li se onda reći da Milanović podrškom Dodiku ustvari indirektno podupire i razbijanje BiH?

VURUŠIĆ: Da njega pitate, naravno da će reći da on nije za razbijanje BiH. A ja mislim da on, s obzirom na sve ovo što radi, shvaća da na taj način zapravo samo potpomaže rušenje BiH. On je bio vrlo probosanskohercegovački orijentiran. Hrvatima je govorio da je Sarajevo mjesto gdje moraju rješavati svoje probleme, ukinuo je tu SDP-ovu listu za dijasporu. Na neki način je napravio taj kopernikanski obrat, ali opet može napraviti nekakav iskorak ili obrat koji će stvari odvesti u drugu stranu. Nažalost, radi se o političaru koji uz sebe stalno mora imati deset ljudi koji će objašnjavati šta je on zapravo mislio. A to je odlika lošeg političara koji se ne zna dobro izraziti.

Milanović time što govori da Dodika treba uzeti kao sugovornika možda želi poručiti da sve tri strane moraju sjesti za sto i voditi dijalog. Međutim, mislim je potpuno pogrešno voditi dijalog s nekim ko je postavio gotovo za ultimativni cilj rušenje BiH. Doduše, bojim se da u RS-u gotovo da i nema relevantnog sugovornika. Pogledajmo i Draška Stanivukovića, pogledajmo i neke druge. Pa mislim, oni su praktički, što se toga tiče, s Dodikom na istoj liniji. Ali najporaznije je to što je i taj Dodik, ali i sva ta politika RS-a antihrvatska. Da ne govorimo o položaju Hrvata u RS-u, koji je diskriminirajući, podjednako kao i prema Bošnjacima.

Znamo da Dodik izjednačava današnju Hrvatsku sa NDH i da to radi konstantno. Danas kaže jedno, npr. da Milanović, Vučić i Erdogan moraju raspraviti o BiH, a prije toga, na onoj svečanoj akademiji u Banjaluci, mrtav-hladan, zajedno s Anom Brnabić, govori o tome da bi se, da nije bilo RS-a, ponovo pojavila politika Jasenovca, i zna se točno na koga se zapravo misli.

Mislim da Milanović ne vodi dobru politiku i sve više postaje zvijezda te antievropske, radikalno desne Hrvatske. S druge strane, srećom, bez obzira što nije dostatno jasan, Plenković je ipak puno racionalniji i prilično pazi na to kako će na sve reagirati Brisel.

"Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima", kaže Milanović. Zna li on uopće kakva su prava Hrvata u RS-u?

VURUŠIĆ: Sumnjam da zna. Prvo, da zna, onda bi nešto o tome i rekao. Ali nikad ništa nije govorio o Hrvatima u RS-u. A dobro znamo da ni Čović o tome ne govori. Zašto Bošnjaci i Hrvati u RS-u ne bi imali priliku glasati za nekog drugog, zašto moraju glasati samo za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda? Dosta je to loše postavljeno. To što Dodik "podržava" Hrvate i često kad mu to treba govori kako oni imaju pravo na izmjene Izbornog zakona, nikad on to ne govori radi Hrvata, nego radi sebe. Sjetite se da je prvi koji je prije par godina počeo govoriti o trećem entitetu upravo bio Dodik. Međutim, zanimljiva je njegova konstatacija da taj entitet ne bi zadirao u RS, nego samo u FBiH. I to je još jedan doprinos razbijanju BiH. Ako se već dijele granice, onda dajte dijeliti sve, a ne samo ono izvan RS-a. Priča o trećem entitetu naravno da je iluzorna i nepotrebna i opcija je koja bi definitivno vodila krahu BiH. Zato mislim da je pozicija suradnje i kompromisa između Hrvata i Bošnjaka zapravo ključ rješenja.

Moramo shvatiti da politika Milorada Dodika, ali i većinska politika koja vlada u RS-u, potpomognute Vučićem i Putinom, zapravo mogu dovesti - ako bih u svom stavu bio baš radikalan i drastičan - do novih sukoba, ali i do raspada BiH. A to je domino-princip, i ja onda sumnjam da cijeli Balkan ne bi ponovo krenuo u lošem smjeru. Jer sve zemlje Balkana djeluju po principu spojenih posuda - ne može u BiH jedno, a da u Hrvatskoj ili Srbiji bude drugo.

Ovih dana u brojnim zemljama EU vode se žustri razgovori i pregovori oko uvođenja sankcija Dodiku i ljudima okupljenim oko njega. Zašto Hrvatska šuti i kako da uopće BiH očekuje od Hrvatske da uvede te sankcije, naročito ako se uzme u obzir ovakav stav predsjednika Milanovića?

VURUŠIĆ: Mislim da bi Hrvatska apsolutno trebala podržati sankcije Miloradu Dodiku i toj grupaciji oko njega, upravo kako bi se situacija u BiH smirila, sredila i da dođe do nekakvih rješenja. Tu nisu čiste stvari. Stalno se govori - mi smo za dijalog, ne treba potezati za sankcijama. Međutim, ako Hrvatska ne uvede sankcije ili ih ne prizna, zapravo sebe dovodi u jednu vrlo nezgodnu situaciju upravo zbog vlastitog položaja i u EU, ali i u odnosu na BiH.

Valjda je Milanoviću jasno da politika aktuelne vlasti u RS-u ne samo da je direktno uperena protiv cjelovitosti BiH, već i ugrožava samu Hrvatsku. Jer, ako se ostvari ta politika i RS se odvoji od BiH, njima više Hrvati ne trebaju, nego im oni i Hrvatska postaju meta. I mislim da je to nešto što Hrvati i Hrvatska trebaju shvatiti - u slučaju realizacije Dodikovih planova, za koje se nadam da se nikad neće ostvariti - Hrvatska je sljedeća meta.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo