15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

20.01.2022 / 18:16 Politika - Kriza u BiH

Špirić: Moratorijum na Inzkov zakon normalizuje stanje

Špirić: Moratorijum na Inzkov zakon normalizuje stanje
Foto: FENA

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić kaže da su izjave koje stižu iz političkog Sarajeva da unutrašnje probleme treba rješavati u domaćim institucijama dobra prilika da se u BiH vratimo normalizaciji stanja.

- Dovoljno je da se stavi moratorijum na takozvani Inzkov zakon koji nije plod ni unutrašnjeg dogovora ni institucionalnog rada na nivou BiH. Ako ćemo se držati Ustava, zakona i korektnih međustranačkih i međuljudskih odnosa onda su problemi riješeni - u institucijama BiH mi ćemo donositi odluke i zakone, a ne stranci - izjavio je Špirić za Srnu.

On je naglasio da su upravo izmjene i dopune Krivičnog zakona, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, odlična prilika da se "vratimo institucijama i da ga, kao nametnut zakon, stavimo van snage i donesemo zakon koji je plod našeg dogovora i parlamentarnog rada".

- Pozdravljam dobronamjerne poruke iz međunarodne zajednice i poziv na dogovor, ali to je maksimum koji možemo dobiti sa te strane jer dogovor o unutrašnjim pitanjima BiH je na nama, a njihova podrška je dobrodošla - rekao je Špirić.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo