15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

20.01.2022 / 11:04 Politika - Administratorica USAID-a

Power: Sada je BiH na ozbiljnoj raskrsnici

Power: Sada je BiH na ozbiljnoj raskrsnici
Foto: Avaz

Administratorica USAID-a Samantha Power koja je sinoć stigla u Sarajevo, a najavljeno je da će ostati do petka, obratila se danas novinarima ispred Baščaršijske džamije, kod ulice Halači.

Ona je naglasila snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država promoviranju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

- Ono što je isključivo bitno za mene jeste da cijelu svoju karijeru posvetim promociji mira i promociji ljudskih prava. Sada je BiH na ozbiljnoj raskrsnici. Upravo dolazim sa sastanka s logorašima. Razgovarala sam sa trojicom ljudi i taj sastanak je bio vrlo emotivan za mene. Oni su strašno propatili u logorima. Politika jeste naporna, jeste teška, ali rat je strašan. Vrlo je bilo inspirirajuće čuti da da oni ne koriste svoje emocije iz prošlosti, nego svoje iskustvo u sadašnjosti. Jutros sam prije ovog sastanka imala sastanak s novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom. Razgovarat ću i sa mladim ljudima – rekla je, između ostalog, Samantha Power, javlja Avaz.

Prilikom dolaska u BiH sinoć kazala je kako je ovo zadivljujuća zemlja te je podsjetila da je ovdje živjela devedesetih godina dok je radila kao novinar.

Najavljeno je da će se sastati sa zvaničnicima iz vlasti, civilnim društvom i mladim aktivistima, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelim žrtvama rata.

Samantha Power danas je najavila i sastanak sa Predsjedništvom BiH, te je rekla da će prenijeti poruku predsjednika Joe Bidena, da SAD stoje uz narod BiH.

Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon uvođenje novih sankcija od strane SAD prema njemu.(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo