2°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

20.01.2022 / 09:31 Politika - Važna posjeta

Samantha Power: Drugi dolazak Amerike

Samantha Power: Drugi dolazak Amerike
Foto: Arhiv

Danas je ona gledala na grad u kojem je kao novinarka pisala najvažnije redove za vodeće listove iz cijelog svijeta ...

U svojim memoarima “Obrazovanje jedne idealistkinje” Samantha Power na jednom mjestu poručuje: “...svakog dana, skoro svi se nađemo u situaciji da vagamo da li možemo ili treba da učinimo nešto da pomognemo drugima. Mi odlučujemo, bila to mala ili velika pitanja, hoćemo li posmatrati ili ćemo ustati za nešto.”

Avioni ovih zimskih dana stižu po rasporedu na sarajevski aerodrom. Jedna od putnica nije samo turistkinja u prolazu, niti član naše dijaspore koji se vraća kući. Na izlaznoj kapiji se pojavljuje Samantha Power. Više od 25 godina nakon što je kao mlada reporterka izvještavala iz Sarajeva o ratu u Bosni, Power se vraća u zemlju, mjesto iskustva za koje često u svojim tekstovima i obraćanjima kaže da ju je oblikovalo. Posjeta se dešava u nikad važnijem trenutku u postratnim godinama naše zemlje.

Power je danas administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj, koju ćete prepoznati po akronimu USAID, i znaku dvije spojene ruke – simbolu američke pomoći građanima Bosne i Hercegovine, još od vremena ratne humanitarne pomoći preko plakata koji su označavali projekte obnove do danas – kada USAID pomaže ekonomski razvoj i demokratske procese.

Na vrhu Trebevića, administratorica Power će se susresti sa ministricama Editom Đapo i Suzanom Gašić, koje rukovode sektorima turizma u entitetskim vladama. Zajedno sa predstavnicima TripAdvisora, vodeće američke platforme i mobilne aplikacije sa sadržajem koji kreiraju korisnici, fokusiranu na rezervacije prevoza, smještaja, iskustva putovanja i ugostiteljstva, danas pokreću veliku globalnu kampanju promocije Bosne i Hercegovine kao jedne od najpoželjnijih turističkih zajednica u svijetu.

Postoji mnogo dobrih vijesti za optimizam u turizmu u našoj zemlji. Nakon teške 2020. godine, turizam se postepeno podigao na noge u 2021. godine. Zahvaljujući podršci projekta USAID Turizam osigurano je priznanje “Safe Travels Stamp” za Bosnu i Hercegovinu koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija. Razvijeni su programi Turističke akademije, a naša zemlja je bila u centru pažnje “Evora Forumu – Svijet za putovanje” konferenciji koja je posvećena održivom turizmu. USAID će ove godine podržati organizaciju Svjetskog prvenstva u raftingu, a u Hercegovini pomažu unapređenje vinske rute. Rezultat je to i rada sa timom vrhunskih stranih i domaćih stručnjaka koji vrijedno rade na ovim aktivnostima u vremenu kada je najteže raditi u sektoru razvoja održivog turizma.

U vremenu kada su turizam i ugostiteljstvo i dalje najteže pogođeni sektori usluga u vremenu pandemije, podrška Sjedinjenih Američkih Država kroz programe USAID-a baš ovim servisima se pokazala kao pravovremeni odgovor na izazove sa kojim se naša zemlja suočava. No, na tome se nisu zaustavili. Prošlu godinu su obilježile informacije o tome da je USAID kroz svoj projekat “Diaspora Invest” podržao preko 160 dijasporskih investicija u zemlji, koji je vratio potencijal bh. dijaspore u centar pažnje naše javnosti. Zaključili su i zajednički projekat sa Švedskom – FARMA II, koji je zajedno sa institucijama i proizvođačima osigurao reformske procese koji su omogući izvoz pilećeg mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Danas, kada se čini da nikada važnije nije bilo ispružiti prijateljsku ruku Bosnu i Hercegovini, vjerovatno nema boljeg načina da se to učini od razgovora o ekonomiji, globalnim izazovima i temama gdje naša zemlja može postati prepoznatljiva u cijelom svijetu.

I upravo, zbog toga je posjeta administratorice Power važna. Danas je ona gledala na grad u kojem je kao novinarka pisala najvažnije redove za vodeće listove iz cijelog svijeta. U drugoj funkciji i po drugom zadatku, čini se da se treći dolazak administratorice Power u Bosnu i Hercegovinu (nakon ratnog Sarajeva i posjete Srebrenici 2010. godine), simbolično se može tumačiti i kao drugi dolazak Amerike u naš kraj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo