-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

20.01.2022 / 09:26 Svijet - Skinuta oznaka tajnosti

Objavljena snimka napada dronom u Kabulu u kojem je ubijeno 10 civila

Objavljena snimka napada dronom u Kabulu u kojem je ubijeno 10 civila
Foto: Ministarstvo obrane SAD-a

Amerićka vojska objavila je u srijedu videosnimke napada dronom tijekom kojeg je pogreškom ubila 10 afganistanskih civila, uključujući sedmero djece.

Na snimkama se vidi kako vojska dronom iznad Kabula prati bijelo vozilo, smatrajući da pripada ISIS-u i da je napunjeno eksplozivom. Pentagon je isprva branio napad, tvrdeći da je ubio operativca ISIS-a koji je planirao napasti američke snage tijekom posljednjih dana evakuacije iz Afganistana.

Naime, samo tri dana ranije bombaš samoubojica ubio je 13 američkih vojnika i na desetke Afganistanaca u Abbey Gateu, ključnoj ulaznoj točki u zračnu luku. Zbog konstantnih prijetnji novim napadima američka vojska je smatrala kako prati člana ISIS-a koji je napustio svoje terorističko sklonište, piše Index.hr.

Vojska je zapravo pratila Zamaraija Ahmadija, Afganistanca koji je radio za Nutrition and Education International, nevladinu organizaciju za sigurnost hrane. Ahmadi je podnio zahtjev za posebnu useljeničku vizu i namjeravao je dovesti svoju obitelj u Sjedinjene Države, piše CNN.

Otprilike tri tjedna nakon napada vojska je priznala da se radilo o tragičnoj pogrešci pri čemu je život izgubilo 10 nevinih civila. Naknadnom provjerom aktivnosti američkih zračnih snaga tijekom napada nadležne vlasti nisu pronašle "nikakvo kršenje zakona". Dakle, nitko nije odgovarao za ovu tragičnu pogrešku.

Steven Kwon, predsjednik organizacije Nutrition and Education International, kritizirao je odluku da se ne kažnjava vojno osoblje SAD-a.

"Ako Pentagon oslobodimo odgovornosti, šaljemo opasnu poruku da su postupci američke na neki način opravdani, povećavajući sigurnosne rizike", rekao je Kwon.

Na najduljoj od tri snimke vidi se kako automobil prolazi ulicama Kabula te zatim stiže na svoje odredište. Nekih sedam minuta kasnije na snimci se pojavljuje zapis "LRD LASE DES", što znači da je laser identificirao metu. Zatim se vidi kako se dvije ili tri osobe nalaze pored vozila, a nekoliko desetaka sekundi kasnije snimljena je eksplozija.

Dron zatim nastavlja kružiti iznad mjesta eksplozije. Otprilike tri minute kasnije pojavljuje se snimka u boji na kojoj se primjećuje gužva na mjestu događaja. Vidi se kako ljudi pokušavaju kantama vode ugasiti požar.

"Iako smo isprva smatrali da se radilo o neposrednoj prijetnji našim postrojbama u međunarodnoj zračnoj luci Hamad Karzai, sada znamo da ni jedna od žrtava nije bila povezana s ISIS-om ili predstavljala prijetnju našoj vojsci. Iskreno nam je žao zbog gubitka života tijekom ovog napada", rekao je nakon objave videosnimki Bill Urban, glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje nadzire vojne operacije u Afganistanu i na Bliskom istoku, objavilo je video nakon zahtjeva New York Timesa, koji se pozvao na zakon o slobodi informacija.

Drugi video, dužine pet minuta, prikazuje napadnuto vozilo nekoliko minuta prije i poslije napada. Na početku se radi o snimci u boji, no postaje crno-bijela kada se iznad automobila pojavljuje bijeli marker. Marker nekoliko sekundi prije ispaljivanja projektila postaje ljubičaste boje.

Na trećem videu, također dugom oko pet minuta, vidi se kako dron obilazi brojne lokacije u Kabulu prije nego što se fokusira na parkiralište s nizom bijelih automobila.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo