20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

19.01.2022 / 10:38 Svijet - 200 miliona dolara

SAD povećavaju vojnu pomoć Ukrajini dok rastu tenzije s Rusijom

SAD povećavaju vojnu pomoć Ukrajini dok rastu tenzije s Rusijom

Dok je američki državni sekretar Antony Blinken u posjeti Ukrajini, administracija predsjednika Joe Bidena saopštila je danas da pruža dodatnih 200 miliona dolara odbrambene vojne pomoći zemlji usred sve većeg straha od ruske invazije, prenosi AP.

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta kaže da je pomoć odobrena krajem decembra kao dio američkih napora da pomognu Ukrajini da se zaštiti.

Međutim, američka administracija je do danas odbijala da to komentariše. Zvaničnik, koji nije bio ovlašten da o tome javno govori prije Blinkenovih sastanaka u Kijevu, govorio je pod uslovom da ostane anoniman.

- Posvećeni smo suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i nastavit ćemo da pružamo Ukrajini potrebnu podršku - rekao je zvaničnik.


On nije detaljno naveo sadržaj paketa pomoći.

Američki državni sekretar Blinken stigao je danas u Kijev, u znak podrške usred sve većeg straha da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna.

Blinken će razgovarati s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu, prije nego što se sastane s britanskim, francuskim i njemačkim kolegama u Berlinu.

U petak će se u Ženevi sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Rusija je više puta negirala bilo kakve planove za napad na susjednu Ukrajinu.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo