10°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

18.01.2022 / 23:02 Politika - Moskva

Lavrov s Baerbock: Želimo vratiti konsenzus u PIC-u

Lavrov s Baerbock: Želimo vratiti konsenzus u PIC-u
Foto: FB

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock danas su razgovarali, a tema je bila i stanje u BiH.

"Njemačka i Rusija imaju zajednički interes da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju. Mi smo, kao i Njemačka, članica PIC-a u skladu sa sporazumom sklopljenom u Daytonu. Zainteresovani smo za obnavljanje prakse konsenzusa u radu ovog važnog mehanizma", poručio je Lavrov tokom susreta s Baerbock u Rusiji, a izjavu objavila Ruska Ambasada u BiH.

Podsjećamo, Lavrov se jučeras sastao sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom, a na konferenciji za medije Lavrov je kazao da vidi diskriminaciju Hrvata u BiH.

"Rusija, kao i naše hrvatske kolege, zalaže se za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Trenutno se poduzimaju aktivni pokušaji pretvoriti Bosnu i Hercegovinu (BiH) s dva entiteta i tri konstitutivna naroda s jednakim pravima u unitarnu državu. Uz podsticaj odvojenih zapadnih zemalja, prije svega Sjedinjenih Američkih Država, u ove sumnjive svrhe koristi se „demonizacija“ Republike Srpske i njezinog rukovodstva. Vidimo očitu diskriminaciju Hrvata u BiH. Započete izborne reforme imaju za cilj promijeniti ovakvu situaciju. One moraju biti završene što je prije moguće na čvrstim temeljima dejtonskih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Bez obzira na sve pozive da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja, SAD su imenovale specijalnog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini. Toliko o sferama utjecaja. Smatramo to indikativnim sa stanovišta pristupa SAD problemima na Zapadnom Balkanu. Problemi izborne reforme, kao i svi drugi u BiH, moraju se rješavati sukladno Dejtonu, uz pomoć Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i drugih struktura ove države. Nadamo se da će Europska unija doprinijeti povratku osnovama – dejtonskim principima – i da neće nastaviti da tretira Zapadni Balkan kao zonu svog uticaja."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo