24°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

18.01.2022 / 20:46 Svijet - Pritvor bez optužbi

EU traži od Izraela da prekine praksu administrativnog hapšenja Palestinaca

EU traži od Izraela da prekine praksu administrativnog hapšenja Palestinaca
Foto: Vijesti.ba

Evropska unija danas je pozvala izraelske okupacijske vlasti da prestanu praksu administrativnog pritvaranja Palestinaca.

Delegacija Evropske unije u Palestini objavila je na Twitteru da osuđuje stavljanje kritično bolesnog Amala Muamara Nakhleha u izraelski administrativni pritvor. U saopćenju koje je ranije objavila Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), Nakhleh, 17-godišnji palestinski izbjeglica iz logora Jalazone, bio je smješten u izraelskom administrativnom pritvoru šest mjeseci, počev od 21. januara 2021. godine.

Pritvor 17-godišnjem Palestincu produžen je četiri mjeseca u maju 2021. godine, a zatim u septembru iste godine za još četiri mjeseca. Kada sadašnje produženje istekne 18. januara, Amal će biti u zatvoru godinu dana, imat će 18 godina, i više nije maloljetnik.

- Pritvor Amalu Muamaru Nakhlehu je produžen do 18. maja ove godine, i do sada je proveo gotovo godinu zatvora bez obavijesti o optužbama. On ima tešku autoimunu bolest, i kazna zatvora predstavlja veliki rizik za njegovo zdravlje. Po međunarodnom pravu, djeca i njihova prava moraju biti zaštićeni, a korištenje administrativnog pritvora bez zvaničnih optužbi mora se ukinuti - upozorila je Delegacija EU, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo