10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

18.01.2022 / 18:20 BiH - Saopćenje

Ministar Lučić najoštrije osudio skrnavljenje crkve kod Bihaća

Ministar Lučić najoštrije osudio skrnavljenje crkve kod Bihaća
Foto: FENA

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić najoštrije je osudio skrnavljenje crkve Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi u blizini migrantskog kampa u Lipi kod Bihaća, a koju su vandali išarali grafitima.

- Apelujem na nadležne institucije da pronađu počinioce ovog vandalizma i adekvatno ih kazne. Vjerske objekte ma kojoj vjeri pripadali treba da poštujemo i čuvamo jer oni su duhovnost i tradicija svakog naroda i zato je ovaj vandalski čin napad na duhovnost srpskog naroda - poručio je ministar.

Posebno je neumjesno, kaže Lučić, što su neki od medija u FBiH skrnavljenje crkve okarakterisali kao ispisivanje "ljubavnih poruka“, što je, kako ističe, u najmanju ruku neukusno i uvrjedljivo.

- O tome ko je i zašto išarao crkvu treba da svoj sud da policija, a ne da se nasumično izvlače kojekakvi zaključci – ocijenio je Lučić.

Podsjetio je da je da je crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Lipi, čija je obnova počela 2009. godine, do sada skrnavljena u više navrata, tri puta je provaljeno u crkvu i dva puta su polupani prozori, ali počinioci nisu nikada identifikovani.

- U ovom mjestu prije rata živjelo je stotinjak Srba, a danas ih je samo dvoje iz porodice Gogić koji žive u nehumanim i neljudskim uslovima u 21 vijeku. Nemaju čak ni struju. Srpske kuće su porušene, imanja zapuštena, i nijedna kuća nikada nije obnovljena. U narednom periodu posjetit ću crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Lipi kao i srpsku povratničku porodicu Gogić kako bi im u okviru svojih nadležnosti pomogao i pružio moralnu podršku - poručio je Lučić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo