16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

18.01.2022 / 15:51 BiH - Ministrica finansija RS

Vidović saslušana u vezi s predmetom 'napad na ustavni poredak'

Vidović saslušana u vezi s predmetom 'napad na ustavni poredak'
Foto: N1
Ministrica finansija RS Zora Vidović saslušana je danas u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a u sklopu istrage koja je pokrenuta protiv više osoba iz tog bh. entiteta zbog sumnje da su počinili krivično djelo - napad na ustavni poredak.

Istraga u ovom predmetu odnosi se na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, te zaključke o prijenosu državnih nadležnosti BiH na nivo bh. entiteta RS.

Ministrica Vidović je nakon saslušanja izjavila kako je tužiteljima kazala isto što i dužnosnici iz RS-a koji su u svojstvu svjedoka prethodno saslušani, odnosno da “odlukama sa sjednice NSRS nije prekršen Ustav BiH”.

- Smatram da ne kršimo Ustav BiH, naprotiv RS želi da radi i donosi svoje propise u skladu s Ustavom BiH. Nadležnosti koje su nam oduzete želimo da se vrate i to je u skladu s Ustavom - ustvrdila je Vidović.

Navela je i kako smatra da "istraga treba da se obustavi", te da predmet koji je formiran nema epilog nikakve krivice za RS.

Saslušanja u Tužiteljstvu BiH se realiziraju u sklopu predmeta koji je formiran nakon usvajanja zaključaka na sjednici Narodne skupštine RS od 10. decembra o prijenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo RS, i bit će nastavljena i u narednom periodu.

Istim povodom, dosada su saslušani brojni dužnosnici i predsjednici opozicionih političkih stranaka iz RS-a, a, kako mediji prenose, poziv na saslušanje su, u međuvremenu. dobili i Marinko Dragišić, poslanik Ujedinjene Srpske u NSRS, kao i potpredsjednik NSRS Milan Petković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo