3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

18.01.2022 / 15:17 Ekonomija - Premijer FBiH

Novalić najavio izgradnju brze ceste Tuzla - Brčko - Orašje

Novalić najavio izgradnju brze ceste Tuzla - Brčko - Orašje
Foto: FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Brčko distriktu BiH s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, ...

... a posjeta je organizirana kako bi se delegacija uvjerila u stanje u tom dijelu BiH, te je naglašena bezrezervna opredijeljenost poštivanja Ustava BiH i Statuta Brčko Distrikta.

Tokom susreta s gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i Antom Domićem, te predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i Ivom Filipovićem, razgovarano je o aktuelnoj situaciji, ali i konkretnim projektima na području Brčko distrikta BiH iz oblasti putne infrastrukture, elektrifikacija pruge te gasnog cjevovoda.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Brčko distrikt BiH je multietnička sredina koja može poslužiti kao primjer svim drugim sredinama.

- Treba da izgrađujemo Brčko distrikt BiH i cijelu BiH, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i ono što on znači, da čuvamo dostignuti nivo reformi u BiH, da idemo svojim evropskim i NATO putem, te obavljamo ekonomske i ukupne društvene reforme u BiH. Drugog puta nema - poručio je Džaferović.

Tokom sastanka premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade Federacije BiH da se u ovoj godini počne raditi na projektima izgradnje brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje, otvaranju idejnog projekta o gasnom cjevovodu Županja-Orašje-Brčko-Tuzla, te elektrifikacije pruge.

U budžetu Federacije BiH za ove projekte planirana su značajna sredstva. Razgovarano je i o projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju postoji veliki interes Vlade Federacije BiH.

- I današnja posjeta potvrđuje opredjeljenost Vlade Federacije BiH da bude u značajnijoj mjeri prisutna u Brčko distriktu BiH i s konkretnim projektima koji, između ostalog, osiguravaju bolju cestovnu povezanost, te željezničku kružnu konekciju prema Luci Brčko. Također, veoma bitnim projektom cijenimo i elektrifikaciju pruge od Tuzle do Brčkog - istako je premijer Novalić.

Delegacija predvođena članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem nakon sastanka prošetala je ulicama grada, te posjetila novootvorene prostorije koordinatora Vlade FBiH u Brčkom, putem kojeg je omogućena direktnija saradnja institucija FBiH i Distrikta na realizaciji i tih projekata.

- Otvaranjem ureda Vlada FBiH šalje poruku da je posvećena Brčko distriktu BiH i njegovim građanima - poručio je premijer Novalić, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Gradonačlenik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da su se fokusirali na nastavak aktivnosti važnih projekata.

- Dobili smo podršku Džaferovića, a i s premijerom Federacije BiH smo prošli kroz nekoliko važnih projekata, da vidimo dokle smo stigli mi, a dokle Vlada FBiH. U narednom periodu imat ćemo aktivnosti i s Vladom Republike Srpske - kazao je Kadrić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo