3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

18.01.2022 / 13:17 BiH - Suđenje za respiratore

Optužnica bez dokaza: Potvrda političke pozadine s ciljem uklanjanja Novalića

Optužnica bez dokaza: Potvrda političke pozadine s ciljem uklanjanja Novalića

Da dokazi ne slijede ono što piše u optužnici postaje sve vidljivije nakon višemjesečnog suđenja.

Dosadašnje suđenje proisteklo iz afere respiratori pokazalo je: prvo, tužitelji nisu istražili gdje su pare od kupovine respiratora – a osnova optužnice je da su respiratori nabavljeni za Federaciju plaćeni po znatno većim cijenama od tržišnih i da je neko (čitaj premijer Fadil Novalić) pokrao te pare – iako su i svjedoci Tužilaštva tvrdili da je cijena uvećana i osmišljena planom kako bi se pomoglo Sanji Lekić iz Crne Gore da vrati dug Srbiji, o čemu premijer nije ništa znao (što je i Kristian Marić, svjedok koji je od Tužilaštva dobio imunitet, potvrdio u sudnici).

Drugo, postaje sve očitije da je meta od početka bio premijer, a ne nabavka respiratora i utvrđivanje gdje su pare od nabavke respiratora, odnosno ko se i kako okoristio tim “poslom“, i da li su i na koji način građani Federacije BiH oštećeni?

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je izuzelo istragu o respiratorima od Kantonalnog tužilaštva jer se, kako nam je tada saopštila glavna tužiteljica Gordana Tadić, radilo o velikoj šteti po građane Federacije koji su zbog toga bili jako uznemireni i Tužilaštvo je zbog toga odlučilo da preuzme ovaj predmet. (Očito su građani Republike Srpske jako smireni jer sve provjere i istrage oko nabavke medicinske opreme u vrijeme pandemije u Republici Srpskoj radile su entitetske institucije, zasad bez sudskih epiloga i pored pojedinih medijskih napisa o zloupotrebama u kojima se pominju i neka zvučna imena čije veze, navodno, idu i do Milorada Dodika.)

Tužilaštvo BiH je zbog nabavke respiratora prvo uhapsilo a onda i optužilo premijera Novalića nakon čega je uslijedio sudski postupak, no, dokumentacija i svjedoci koji su do sad saslušani pokazuju da nema apsolutno nikakvih dokaza da je premijer, ne osmislio plan nabavke, nego nije znao ništa o tome, a pogotovo nema nikakvih dokaza da je premijer imao bilo kakvu materijalnu korist od nabavke respiratora. SIPA je još u vrijeme istrage dokazala da nikakav novac koji se na bilo koji način može povezati s nabavkom respiratora nije legao na njegove račune. Ali i pored tih materijalnih dokaza premijer je optužen za pranje para a tužioci do sad nisu ponudili niti jedan dokaz za to, iako su saslušali većinu svjedoka i u suđenje uveli sve materijalne dokaze.

Svjedok kome je Tužilaštvo BiH dalo imunitet, Kristian Marić, potvrdio je prošle sedmice da je postojao plan da se Federaciji povećaju cijene respiratora, plan koji je on osmislio s partnerima iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a u čijoj realizaciji im je pomogao Samir Cerić koji živi u Londonu a koji je s Kinezima sve dogovorio oko uvećane cijene koju će staviti na fakturu koju su poslali Vladi Federacije.

U januaru prošle godine advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa premijera, tvrdila je:

“Vidjet ćete da dokazi pokazuju da se nešto drugo događalo iza scene. Tužilaštvo je tačno znalo šta se dešava iza scene. Duboko sam ubjeđena u ovo što govorim, da dokazi ne slijede ono što piše u optužnici”.

Upravo svjedočenje Kristiana Marića, pored niza nelogičnosti u ovom procesu, u potpunosti je potvrdilo ono što je Vidović tvrdila još prije godinu dana, kao i to da “Tužilaštvu BiH nije bio cilj da istraže ovaj slučaj nego da kriminalizuju optužene“ bez suđenja, te da je “Tužilaštvo BiH napravilo media plan sa kojim je kršilo presumciju nevinosti i namjerno kreiralo predodžbu o krivnji“.

Zašto je bilo važno uhapsiti a onda i pod svaku cijenu optužiti premijera, čak i uz rizik loše provedene istrage koja ne daje odgovore na mnoga pitanja?

Vijesti.ba su prateći aferu respiratori od početka tvrdile da cijeli slučaj ima političku pozadinu, odnosno da je premijer Novalić meta kako bi se oslabila Vlada Federacije, odnosno kako bi HDZ ojačao svoje pregovaračke pozicije u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Da dokazi ne slijede ono što piše u optužnici, kako je objasnila Vidović, postaje sve vidljivije nakon višemjesečnog suđenja. Tužioci su to na početku vješto prikrivali bombastičnim viber porukama kojima bi se javnost bavila danima nakon suđenja, no da li su među njima i dokazi da je premijer zloupotrijebio poziciju, organizirao grupu i osmislio plan prevare građana Federacije i pokrao novac od respiratora?

Ne, u dosadašnjem suđenju nismo vidjeli dokaze koji idu u prilog ovim navodima, a s obzirom da su tužioci već uložili sve materijalne dokaze, što smo danima pratili, jasno je da ih neće ni ponuditi. Izjave Vasvije Vidović o kriminaliziranju premijera bez suđenja sve više dobijaju na težini, kao i naše tvrdnje, i svih onih koji od početka govore da afera respiratori ima političku pozadinu i da joj je cilj uklanjanje Novalića s pozicije premijera.

 

D.N


(Vijesti.ba)

Izdvajamo