0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

17.01.2022 / 15:01 Politika - Nervozno obraćanje

Dodik pojasnio na koji način će se vratiti u institucije

Dodik pojasnio na koji način će se vratiti u institucije
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za novinare da se nastavlja s politikom vraćanja nadležnosti na nivo RS, te da ne može da se prihvati da bude politička odluka da se RS-u oduzimaju šume i imovina.

- Ne možemo da prihvatimo da to bude predmet razgovora na nivou BiH, time se mijenja suština Dejtonskog sporazuma - poručio je nervozni Dodik u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, srpski predstavnici će se u rad institucija BiH vratiti onda kada se riješe problemi zbog kojih su ih i napustili.

- Poštovat ćemo odluke NSRS. Dok se ne riješi problem nametnutog zakona od strane Inzka, naši predstavnici će ići samo na sjednice kada procijene da je to u interesu RS. Radit ćemo na tome da se otklone razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija - kazao je Dodik.

Dodao je kako su spremni podržati dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda. Naglasio je kako nema tih prijetnji, sankcija i kazni "koje mogu zamagliti činjenicu da je Christian Schmidt nelegalno u BiH i da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik".

- Nemam namjeru da razgovaram s lažnim i neizabranim visokim predstavnikom. RS ne smije prihvatiti takve lažove i mešetare. Ne mogu oni da odlučuju umjesto nas. Prolazili smo kroz teške periode i ranije, imali smo i daleko težih pitanja.

Nema problema da se dogovara na nivou BiH, ali se tamo moraju uvažavati interesi RS. Da je neko izmjenama Krivičnog zakona htio da postigne mir, onda bi u Inzkove brljotine dodao da će pet godina zatvora dobiti i onaj koji nazove RS genocidnom - kazao je Dodik.

Napominje kako mu je neshvatljivo i da "mi ne možemo da dobijemo ono što nam je garantovano Ustavom".

- Kada sam pitao Escobara o tome, rekao mi je da je to u skladu sa politikama. Na to ne smijemo da nasjednemo jer su politike promjenjive - konstatuje Dodik.

Ocijenio je kako se namjerno pokušava pogrešno interpretirati njegov razgovor s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, te da "pokušavaju da zloupotrijebe interes Vučića za pitanja u BiH".

- Pokušavaju da stvore atmosferu da je nešto sve urađeno. O tom pitanju ćemo raspravljati, ali mislimo isto tako da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih su institucije napustili sprski predstavnici. Podsjetit ću da imamo dogovor da srpski predstavnici učestvuju u radu kada se to tiče interesa RS - ponovio je Dodik.

Također je naveo da su "sva ova dešavanja neskrivena želja opozicije da se vrate u institucije BiH, a da to za to druge okrive".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo