14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.01.2022 / 13:09 Crna hronika - Sud BiH

Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorizma

Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorizma

Sud BiH oslobodio je Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku.

Hamzabegovićeva danas nije prisustvovala izricanju presude, a sudija Brakon Perić je pojasnio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je ona novac slala suprugu Muradifu Hamzabegoviću znajući da će on biti iskorišten za finansiranje terorističkih organizacija.

Perić je naveo da je Tužilaštvo BiH dokazivalo da je ona novac prikupljala, ne navodeći činjenicu da je riječ o novcu koji je njen suprug zaradio trgujući nekretninama.

On je istakao da je malo čudno da je ona jedina supruga, čiji muž boravi u Siriji, a koja je bila optužena za pomaganje terorističkim organizacijama.

U optužnici je bilo navedeno da je Hamzabegovićeva novac slala u četiri navrata.

Odlukom Suda BiH Hamzabegovićevoj će biti ukinute sve mjere zabrane i vraćen pasoš.

Hamzabegovićeva je bila optužena da je od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima u Siriji i Iraku, iako je znala da se te osobe bore na strani "Islamske države", uključujući "Džabhat al Nusra", "Nusra front" i druge formacije koje su na osnovu rezolucija UN proglašene terorističkim organizacijama.

Optužnica ju je teretila da je u više navrata putovala u Siriju, gdje se nalazi njen suprug, koji je zajedno sa ostalim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima finansiranim novcem dobijenim od optužene.

Ona je u više navrata obezbjeđivala oko 230.000 KM putem transakcionih računa u valutama evro, KM i švajcarski franak, koje je predavala suprugu.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo