7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.01.2022 / 08:05 Ličnost dana - Ličnost dana

SONJA BISERKO - ISTINA O 'SRPSKOM SVETU'

SONJA BISERKO - ISTINA O 'SRPSKOM SVETU'

Neizmjeran je doprinos koji je u svim godinama nakon agresije Sonja Biserko dala rasvjetljavanju i otkirivanju istine o ratnim zločinima u BiH, kao i nastojanju da se zločinci privedu pravdi.

Biserko je kao i u prošlosti i danas na udaru režimskih medija u Srbiji zbog jasnih stavova prema velikosrpskom namjerama koje još uvijek žive u Beogradu.

Beograd smatra da su međunarodne okolnosti stvorile istorijsku šansu za realizaciju projekta ,,srpski svet“. Ne čudi zato što skoro svakodnevno najbliži saradnici poput Aleksandra Vulina izjavljuju da je ujedinjenje počelo i nezaustavljivo je. I ne samo on, veliki dio akademske zajednice takođe smatra da je došlo vrijeme – ocjenjuje u najnovijem istupu za Pobjedu Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

U Beogradu nije bilo kritičkih reakcija na odlazak državnih funkcionera u Banjaluku na proslavu kojoj su prisustvovali i osuđeni ratni zločinci, pa se postavlja pitanje da li je posredi nezainteresovanost ili strah od režima.

- ,,Srpski svet“ nije personalno pitanje Dodika ili Vučića. Radi se o državnom projektu koji ima različite izvođače u različitim fazama. Aktuelna vlast je radikalizovala svoje aktivnosti u regionu prije svega prema Bosni i Crnoj Gori jer smatra da je povoljan trenutak. Mislim da u svojim procenama polaze od činjenice da je Zapad u opadanju, posebno SAD, da gubi svoju dominantnu ulogu, a da EU nikada nije ni bila relevantna za ono što se dešava u regionu.

Naša sagovornica navodi činjenicu da je Aleksandar Vučić veoma vješto manipulisao i da je u okviru datih mogućnosti uspio da zavara EU koja mu je sve tolerisala, pa i rehabilitaciju ratnih zločinaca koji su postali redovni inventar našeg javnog i medijskog prostora.

- Oni učestvuju, ne samo na proslavama poput one u Banjaluci, nego svakodnevno vrše reviziju onoga što se desilo devedesetih sa aurom autentičnih svjedoka. Dakle, svi zločinci su normalizovani a druga strana tj. ona koja je bila protv srpskog radikalnog nacionalizma i ratne politike je kriminalizovana. Kriminalizovan je i 5. oktobar i sve što je slijedilo nakon toga. U toku je potpuna ,,šešeljizacija“ koja je banalizovala cio javni prostor, rasturila društvo, ukinula dijalog na svim nivoima - kaže Biserko.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo