4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.01.2022 / 20:00 Politika - Igrale se delije

Šah mat: Vučiću više niko ne vjeruje, Dodik će platiti cijenu!

Šah mat: Vučiću više niko ne vjeruje, Dodik će platiti cijenu!
Foto: Arhiv

Nakon 'molbe' Aleksandra Vučića o povratku političkih predstavnika RS u institucije BiH te Dodikovo tumačenje 'molbe' - razumnim zahtjevom - i najnaivnijim posmatračima postalo je jasno 'ko je ko' u svim do sada prouzrokovanim bh. krizama.

Njihov kreator Aleksandar Vučić u strahu od američkih i evropskih sankcija očigledno je morao pod hitno korigovati planove. Novi plan je trebao biti nova prevara međunarodne zajednice - Dodik će se vratiti u institucije, ali će se odluke u NSRS na štetu države i dalje donositi, odnosno već donesene neće biti povučene. U najmanju ruku dvojac očekuje da će se s Dodikom u budućnosti o svemu morati pregovarati, pa makar to značilo slabljenje države BiH.

I tu su se, sve su prilike, prevarili i kreator Vučić i izvođač Dodik. Naime, u reakcijama nakon beogradskog sastanka postalo je jasno da niko više ne vjeruje u Vučićevo mirotvorstvo, kao i da će cijenu posljednjih akcija platiti prvo Milorad Dodik.

Vidjelo se to prije svega kroz sinoćnji istup visokog predstavnika Christiana Schmidta na Face TV, u kojem je poručio kako neće poništiti Inckov zakon te da je Dodik prokockao svoju šansu.

- Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika. Na Dodika više ne treba računati. On i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja. Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Šekspir kaže: “Uradit ću prije nego što ću pričati o tome!” Mogu očekivati određene odluke, ali ko će donijeti odluke i kakve će biti vidjet ćemo. Učinit ću nešto prije nego o tome budem govorio. Ići će se putem koji Dodik nije zamislio - kazao je Schmidt.

Večer ranije, za istu tv kuću govorio je zastupnik vladajućeg SPD-a u njemačkom Bundestsgu Adis Ahmetović, kojeg također nije zavarao beogradski performans i koji tvrdi da se od sankcija neće odustati. Dapače, one su glavni dio strategije Njemačke.

- Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez sankcija! Nema teorije! Šah mat, gotov je! Njemačka priprema strategiju za rješenje situacije u BiH! Strategija ima pet dijelova, a glavni dio su sankcije, kazao je Ahmetović.

Dodik je sada situaciji u kojoj povratak nazad i odustajanje od tzv. vraćanja nadležnosti vrlo vjerivatno znači političko samoubistvo, dok nastavak blokada i dalje rušenje ustavno-pravnog poretka znače nove sankcije, dalju izolaciju i nešto drugačiji odlazak sa političke scene. Dakako, Dodika u spašavanju vlastite kože ne treba podcijeniti. U takvim je akcijama, već je dokazao, spreman ugroziti i mir.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo